Ne zavarj, olvasok!

A4-es papírt kaptam ajándékba, rajta ezzel a felirattal: Ne zavarj! Olvasok!Még jó, hogy olyan munkahelyem van, ahol ezt tiszteletben kell tartani: ha nem olvasok, hogyan írok könyvekről? Meg: mit tudhatok a világról?

Az azért jó, hogy vannak állandó pontok az ember életében. Minden évben készülök rá, mert mi van jobb június elején, mint megmerítkezni a budapesti Vörösmarty tér, a debreceni Fő tér, az egri Líceum előtti tér vagy a Dobó tér (ha lesz,mert szégyenszemre tavaly mintha elfelejtkeztek volna róla a városban), a győri Baross Gábor út, a pécsi Király út, a szegedi Dugonics tér, a székesfehérvári Városháza tér, a szombathelyi Fő tér és sok más település központi része könyvsátrainak forgatagában?!

Pedig… Nyilván ismerik azt az érzést, mennyi könyvet megvenne az ember, de mindet nem lehet – nincs annyi pénz, nincs annyi polc! –, és a végén csak két-háromnégy, na jó, öt-hat-hét kötet kerül a táskába, kézbe, hónalj alá. Mert ha már azt nem lehet, akkor ezt sem, azt pláne nem. S ahelyett inkább ezt. Enélkül viszont nem lehet élni.

S miért jobb ez, mint a könyvesbolti ténfergés az év más napjain? Talán amiért jobb filmet nézni moziban, mint tévén, a színházban pedig jelen kell lenni, együtt lélegezni a többi nézővel. Hülyén hangzik: másokkal együtt könyvet venni. S mégis jobb valahogy. Tülekedni vagy ellenkezőleg, bölcs mosollyal kivárni, amíg sorra kerülök a pultnál, és leszámítolják a könyvheti kedvezményt. De a vége mindenképpen magányos műfaj. Olvasok, ne zavarjatok!

Könyvek nélkül nem lehet, nem érdemes élni. S a vásárláson kívül is lehet közös élményt találni általuk. A lényeget ragadja meg a hozzájuk kapcsolódó fesztivál címe: Margó.

Igen, ahova a megjegyzéseinket írjuk, ahova pluszok valók.

Csütörtöktől szombatig a budapesti Belvárosban egymást érik majd a programok, amelyekre oda kell figyelni. De a csúcsra a fesztivál szombat este jut föl: hat, egymástól néhány száz lépésre lévő helyen folyamatosan mutatják be könyvüket a kortárs irodalom jobbnál jobb alakjai. Ha a könyvnapot 1929-ben megálmodó Supka Géza tudta volna, hogy micsoda buli lesz majd egyszer a Magyar Irodalom Éjszakája!

A lényeget ragadja meg a hozzájuk kapcsolódó fesztivál címe: Margó.

I!

06.06.

06.09.

HELYSZÍN: Budapest Belváros

CÍM: Margó Városi irodalmi fesztivál

06. 08.

Kezdés: 19.00

HELYSZÍN:
Hybridart (Budapest V., Erzsébet tér 13.)
Rózsavölgyi Szalon (Budapest V., Szervita tér 5.)
Blue River Pub hajó (Budapest V., Pető tér, 8. kikötő)
Nanushka (Budapest V., Deák Ferenc utca 17.)
FUGA (Budapest V., Pető Sándor utca 5.)
Fruccola (Budapest V., Kristóf tér 3.)

BELÉPÉS: ingyenes

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.