Hallgass bele az éjszakába

A jelen a jelené. Általában. De nem a zenében. A XX. századig abban is az volt. De ma a jelen zenéje az utolsó. Amikor már minden egyéb lefolyt már a zeneművészet egyetlen magyar csatornáján, a Bartók Rádióban, akkor jut hely a műsorzárás előtti utolsó órában a kortárs zenének.

Amikor alig van már nyitva figyelmes fül, akkor kezdődik mindennap az Ars Nova, a XX. és XXI. század zenéjének műsora. Hihetetlen, hogy ez a gazdag és izgalmas zenei világ milyen keveseket izgat. Pedig lehetetlen, hogy aki hallja, ne érezze benne a mai életet.

„Nem értik, nem élvezik” –mondják nekem folyvást. De mi a fenét akarnak érteni? És mit értenek élvezésen? Aki nem zenész, nem érti a szakmai kérdéseket, a kompozíciós elveket, a mű előállításának módszerét.

De senkinél, Bachnál, Verdinél sem érti, csak eszébe sem jut, hogy értenie kellene, mert megszokta a hangzásukat. Ahogy Rohmann Ditta mondta egy- szer itt, a Magazinban: „nem kell ezen görcsölni”. A kortárs zene javának éppen elég ereje van hozzá, hogy áthassa azokat, akik rányitják a fülüket, csak nyissák és engedjék hatni magukra. A művészet arra való, hogy érzékeink és érzéseink mélyéig átéljük az emberi életet. Ez olykor gyönyörűség, olykor gyötrelem, az élvezet szó teljesen alkalmatlan rá, hogy a művészettel való kapcsolatunkat kifejezze. Hogy lehetne „élvezni” mondjuk a Lear királyban összesűrűsödő végtelen fájdalmat és sokféle emberi tragédiát?!

Kedden az Ars Novában felidézik a Budapesti Tomkins Énekegyüttes 1999-es szentendrei hangversenyét. A Tomkins három és fél évtizede a magyar zenei élet nagy kincse. Mindig arra törik az utat, amerre a legkevesebben járnak, és a legtöbb a fölfedeznivaló. Leginkább a nagyon régi és a nagyon új zenében. A kortárs magyar szerzők imádnak zenét írni nekik. Az együttes perfekcionista vezetője, Dobra László nagyon profi együttest tart fenn, nagyon régóta, nagyon amatőr feltételek mellett. Ezen a koncerten az Új Zenei Stúdió első és második generációjának, Sáry Lászlónak, Kondor Ádámnak, Serei Zsoltnak nagyon érzékeny, nagyon igényes, a kis kórust sok szólamra és szólóra bontó műveit adják elő hangszeres szólistákkal, akik közül Klenyán Csaba Kurtág szóló klarinétra írt remekeiből is eljátszik párat, amíg a kamarakórus pihen egy kicsit.

 

I!

06. 11.

KEZDÉS: 23.00

SOROZAT: Ars Nova A XX–XXI. század zenéje

CÍM: A Budapesti Tomkins Énekegyüttes hangversenye (Szentendrei Kortárs Művészeti Fesztivál, 1999)

VEZÉNYEL: Dobra János

CSATORNA: Bartók Rádió

HALLGATNI VALÓ

1 PASO SZÜLETÉSNAP
Tizedik születésnapját nagyszabású koncerttel ünnepli a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) a Szabadság téren, a Belvárosi Fesztiválon június 8-án este 8-kor.
BELÉPÉS: ingyenes

2 HEY, JUNE! – EUROPEAN MANTRA
A European Mantra zenekar tagjai: Borlai Gergő dobos, Lukács Peta gitáros, Nagy János dzsesszzongorista, Papesch Péter basszusgitáros. Ritkán koncerteznek, de akkor mindent beleadnak – a MüPa színpadának hatalmas zenei erőt kell elbírnia június 12-én este 8-kor.
JEGYÁR: 2500, 3200,3900 Ft

3 FUVOLA ÉS ZONGORA
Varga Fruzsina és Gulyás Márta MarinMarais, Schumann,Ibert, Benjamin Godard, Wilhelm Popp és André Jolivet műveit játssza a Bartók Béla Emlékházban június 13-án délután 6-kor.
JEGYÁR:1500 Ft

 

Budapesti Tomkins Énekegyüttes
Budapesti Tomkins Énekegyüttes
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.