Boris és a digitális bennszülöttek

Boris Johnson londoni főpolgármestertől a legkevésbé sem idegenek a nagy csinnadrattával járó események. Így az sem okozott meglepetést, hogy szívvel-lélekkel kiállt a július közepén megrendezendő Nagy Olvasás Fesztivál ötlete mellett, személyesen indítva útjára a Trafalgar téri felhajtást. A tágas színpadon és a még méretesebb interaktív vászon előtt zajló műsornak a brit irodalom és színművészet színe-javát sikerült megnyerni. A brit iskolai szünet kezdetére időzített eseményre több tízezer embert várnak.

Az egész napos olvasó maratont a metropolis ingyenes délutáni lapja, az 1,7 millió ember által olvasott Evening Standard és a NOOK e-könyv-olvasó együttesen szponzorálja. A program annak a kampánynak a része, melynek célja, hogy fellendítse a még 11 évesen is majdhogynem analfabéta gyerekek érdeklődését az olvasás iránt. Az angol oktatási rendszerben a gyerekek 4 évesen kezdik és 11 éves korban fejezik be az általános iskolát, de a felmérések szerint majdnem minden ötödik gyerek megfelelő írás- és olvasási készség nélkül kerül ki innen. Boris Johnson óriási gazdasági előnyöket látna abban a főváros számára, ha a vészes trendet sikerülne megfordítani. „Az olvasás az élet egyik legnagyobb öröme, amelyet minden diáknak élveznie kellene” – állítja.

A betűkkel küszködő gyerekeket támogató Get London Reading (Tanítsd meg Londont olvasni) kezdeményezés eddig egymillió fontot gyűjtött össze. Az összeg felét éppen a főpolgármesteri alap állta, és a pénzből máris hétszáz önkéntes korrepetitor kapott kiképzést. A 48 éves, korábban a legjobb iskolákban tanuló, széles műveltségű főpolgármester az olvasási fesztivál nyitánya alkalmából gyermekkori kedvenc könyvéből, Kenneth Grahame Szél lengeti a fűzfákat című művéből olvasott fel az iskolásoknak. Mármint azután, hogy egy tízévestől segítséget kért a tablet működtetéséhez.

Az olvasásserkentő megmozdulásból számos világhírű kiadó kiveszi a részét, felajánlva többek között Roald Dahl Karcsi és a csokoládégyár című klasszikus gyermekregényének letöltését az e-olvasók számára. Mint Jim Hilt, a NOOK tabletet is birtokló Barnes & Noble vezérigazgatója a fesztivál beharangozásakor hangsúlyozta, azért támogatják az eseményt, mert hisznek az olvasáshoz való hozzájutás közösségformáló erejében.

Ami egyébként az olvasást mint olyat illeti, éppen nemrégiben adott ki szívmelengető jelentést a brit könyvkiadók szövetsége. Ebből kiderült, az elmúlt évben 4 százalékkal emelkedett a nyomtatott és digitális művek forgalma, elérte a 3,3 milliárd fontot. Az emberek többsége még mindig ragaszkodik a könyvek fizikai élményéhez, hiszen értékesítésük alig egy százalékkal csökkent. Az év legnagyobb digitális sikere, talán mondanunk sem kell, a karrierjét a világhálón elindító E. L. James trilógiája, A szürke ötven árnyalata volt. A három könyv aztán összesen 10,5 millió példányban kelt el, és ezzel el is foglalta a nyomtatott fikció bestsellerlistájának első három helyét.

 

Boris Johnson, James Cameron és egy jó nagy adag könyv
Britain's Prime Minister David Cameron (R) speaks to London Mayor Boris Johnson at City Hall in central London May 5, 2012. Johnson, whose popularity is largely down to his comic talent and colourful past, won a second four-year term as mayor of London on the same day that his Conservative Party suffered heavy losses in nationwide local elections. REUTERS/Stefan Rousseau/Handout (BRITAIN - Tags: POLITICS ELECTIONS SOCIETY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.