Könyvzajt!

A könyvhéten mindig esik. A könyvhéten mindig kánikula van. A könyvhétre mindig üres zsebbel megyek. (Túlságosan hó eleje, még fizetésnapon innen vagyunk rendszerint.) Most viszont épp nem esik, a kánikula is elkerüli Budapestet, és van még pár ezrem fizetésig. A formális logika (vagy mi) tehát azt követelné meg egy ilyen konzekvens palitól, mint én, hogy a könyvhét fenoménját eltegye valahová a hátsó polcra, a házi könyvtár felesleges, de kidobni/leadni mégis sajnált darabjai közé, mint afféle kicsit utálatos, összességében mégsem érdektelen lektűrt – és annak örüljön, ami jelenvaló. Mert midőn ezt írom, tiszta az ég, és zöld ág virít a föld ormain. Elvégre tavasz van. És mondom, még van pár ezrem hó végéig.

Aztán mégis úgy van, hogy az ember, aki nem adta fel az offline olvasás örömét (a könyv szaga, tapintása és egyéb hülyeségek), már régen a könyvheti listát bújja, melyik kiadó melyik szerzője jön valami újjal a júniusi könyvünnepre. És ha még cikket is ír róla, a könyvünnepről mármint, igyekszik elkerülni a tömeges szóismétlést – többnyire sikertelenül, mert például az előző mondatban is vagy háromszor szerepel a „könyv” szó, és lehet, hogy lesz olyan mondat itt, amiben meg négyszer fog. Vagy ötször!

Mert a magunkfajta konzekvens pali is elveszti az eszét, ha könyvről van szó, és, ha Budapesten él, lényegében június közepétől a következő év júniusának elejéig a Vörösmarty térre vágyik feszt. Akkor is, ha ott meleg van, akkor is, ha esik az eső , és akkor is, ha üres zsebét pronto intézett baráti kölcsönnel kénytelen feltölteni. A helyszínen.

„Adj már egy tízest fizetésig, kell az új Sajó, az új Térey, az »új« Hajnóczy is mindenképpen kell, a többiből meg fröccsöznék.” A könyvhét itala egyébként a sportfröccs, a viszonylag alacsony borkoncentráció mián egész nap el lehet járkálni vele a belvárosban, mégsem zúz le a delírium, épp csak egy kicsit vagyunk engedékenyebbek magunkkal, mint színjózanon. „Na jó, a Szép versek még belefér, adj már kettőnégyet.”

S hogy ilyenkor tényleg minden az irodalomról (a mindenféle, a fikciós és tényirodalomról, a versről, az esszéről, a gyerekkönyvekről) szól, nem csak a kiadók standjai előtt nyer megerősítést, mert például tiszta hülye, aki kihagyja a könyvhetet kísérő szatellitprogramokat. Egyáltalán nem ciki ugyanis kiadói szatyorral a kézben bambulni mondjuk a Vörösmarty téri kis- és nagyszínpad programjait, meghallgatni a vonatkozó költő-prózista édesborongó nyöszörgéseit, mikor legújabb műve keletkezési körülményeiről faggatják, aztán meghallgatni azt is, a fiatalok hogyan képzelik a zenére szövegmondást, majd benézni például a Margófesztre, na, az sem ciki. Mint ahogy az sem ciki, ha e kivételes alkalommal nem valamelyik belvárosi romkocsmában fejezi be az ember az adott napra kimért merengéspenzum teljesítését – hanem a téren marad és a könyvekkel éjszakázik a roppant tárgyszerűen Könyvek Éjszakájának elnevezett program keretében.

A 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok tehát jó muri lesz. Nemcsak Budapesten, de több mint 80 vidéki, sőt jó néhány határainkon túli városban is remek lesz a muri. A sportfröccstől megbátorodva egyszer talán majd azt is felveti valaki, hogy a könyvhét közepe táján jó volna egypercnyi országos szünet, amikor tényleg mindenki csöndben marad, autó leáll, zenetévé kikapcsol, a százért a medvehagymát is lejjebb tekeri a hangerőt, és csak azt lehet hallani, hogy a kedvenc könyvek lapjai összedörzsölődnek, zizegnek, surrognak, hogy egyetlen nagy könyvzaj az egész ország; amiből kiderül, hogy a könyv tényleg mindenható, sőt: hogy a könyv a minden.

És meglett az ötös szóismétlés, tényleg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.