Pertis csembalója, jaj...

Pertis Pali, egy nagy prímásdinasztia nagy lezárója, aki régi filmeken a mulató Jávor Pál füléhez hajol, akitMelitta az Egy szerelem három éjszakájában a régi életével együtt elsirat („Pertis hegedűje, jaj, hová tűnt”),apró gyerekeket hagyott hátra, amikor fiatalon meghalt. Ezek a gyerekek vitték át a családot a komolyzenébe.

A lány, Pertis Zsuzsa csembalóművész, hosszú évtizedeken át a Zeneakadémia legnépszerűbb, legodaadóbb, legnagyobb hatású tanárainak egyike most volna hetvenéves, ha volna. De már hat éve nincs. A hiányzó hetvenévest a Bartók rádió azzal köszönti, hogy hét egymást követő csütörtökön leadja hét koncertfelvételét. Ezen a csütörtökön Thomas Zehetmair a partnere 1991-ben. Lenne mit mesélnem Biber Misztérium szonátáiról is, amit az osztrák hegedűs játszik szólóban, Bach egyik legderűsebb, legcsillogóbb darabjáról, az Olasz koncertről is, amit Pertis Zsuzsa játszik egyedül, de az én nagy élményem ahhoz kötődik, amit együtt játszanak: Bach: E-dúr szonátájához és a ráadáshoz, a Sicilianóhoz a c-moll szonátából.

Másfél évtizeddel később hallottam a darabokat Pertis Zsuzsa utolsó hangversenyén. Egyben az elsőn, amelyet világhírű hegedűsfiával, Kelemen Barnabással adott. Azzal akart elbúcsúzni a zenei világtól, hogy eljátssza vele Bach hat hegedű–csembaló-szonátáját. Ez a szólóműveknél sokkal kevésbé ismert, sokkal ritkábban játszott, de velük egyenértékű szonátasorozat a szívügye volt. A teljes sorozatból maradt két szonáta és (ezúttal is ráadásként) a Siciliano tétel egy harmadikból. Ennyihez hagyott erőt a betegség. Az E-dúr szonáta harmadik, Passacaglia tétele a legelmélyültebb magányzenék egyike. Olyan visszafogottan kell játszani, hogy a sorstól való szorongás jeges dermedtsége betöltse a termet. Ehhez a két hangszer között vándorló téma alá mindkettőn elfojtódott, száraz végtelenül szerény kíséretet kell adni. A Sicilianóban a mélabús téma nem nagyon vándorol, nagyjából marad a hegedűnél. A csembalónak kell rá esőfüggönyt húznia, hogy a mélabúnak mélysége legyen. Ezzel a csendes esővel múlt el Pertis Zsuzsa csembalója.

I!

06. 06.

KEZDÉS: 12.05

CÍM: Pertis Zsuzsa csembalóművész hangversenyeiből VII/2. rész

CSATORNA: Bartók rádió

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.