Félelmetes feladat

Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekért című művének első angol nyelvű színpadi adaptációja júniusban Budapesten vendégszerepel. A darab június 5–7-e között látható a nemrég nyílt Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban.

Két amerikai művész, Barbara Lanciers rendező és Jake Goodman színész hozza el Budapestre Kertész Imre művének első angol nyelvű színpadi változatát. Az előadás sok szempontból érdekes, de ami talán számunkra meglepő lehet, hogy a magyar származású Barbara Lanciers annak ellenére választotta a szöveget, hogy Kertész Imre kevésbé ismert az Egyesült Államokban.

– Amikor 2005-ben először olvastam a Kaddist, magával ragadott a szöveg nyers bátorsága. Nem lehet nem észrevenni egyetemes, regionális és sajátosan magyar kontextusát. Kertész szavai ma érvényesebbek és fájdalmasabbak, mint valaha – indokolta választását a darab rendezője.

A Kaddis a rituálé, a veszteség és a kínzó belső konfliktusok egyfajta felfedezőútja, melyben a sarokba szorított ember egy kudarcot vallott házasságban soha meg nem született gyermeke hiányát siratja. Pedig mantrája mindvégig az volt, hogy nem segíthet gyermeket olyan világra, ahol a holokauszthoz hasonló borzalom megtörténhet. A főszereplőt kísértő vágyakozásból és megbánásból a legékesszólóbb belsőmonológ alakul ki, amelyet az elpusztított emberek tragédiájáról írtak.

Az előadás intim térben játszódik. A New York-i színész, Jake Goodman egymaga áll a földdel borított, háromszor háromméteres játéktérben. – Kertész perzselő szövegével közvetlen párbeszédet folytatni a közönséggel, ilyen intim térben, az ő szülőföldjén: ez életem egyik legfélelmetesebb művészi feladata. De ehhez a szöveghez kell a bátorság. Mindannyiunk részéről – vélekedik a darabról Goodman.

OLVASÁSRA VALÓ

1 NICK BOLLETTIERI: A TENISZ NAGYKÖNYVE

Ekren, 389 oldal,8490 Ft

Andrea, egy ügyes magyar lány jön, mutasd meg neki, mi hol és hogy van – ezt mondhatta Temesvári Andreának Nick Nollettieri, amikor 1986-ban a 13 éves Szeles Mónikát befogadta híres teniszakadémiájára.

2 VÁMOS MIKLÓS: HÚROK HA ÉN BRÓDY VOLNÉK TENISZEZZ VELEM!

Európa, 528 oldal,3500 Ft

A gitárt meg a teniszütőt kapcsolja össze két írásában a szerző. Mert mindkettőhöz húrok kellenek. Meg szenvedély.

3 ÁRVAY SÁNDOR: MAGYAR TENISZ LEXIKON

Magánkiadás, 450 oldal,4900 Ft

A híres teniszbíró és újságíró, lapunk külső munkatársa mindent összegyűjtött, amit a magyar teniszről tudni lehet. Nyolcszázötven szócikk, az 1895 óta íródó bajnoki történet teljességre törő adatbázisa. És képek, képek, képek.

I!

06. 05.

06. 07.

KEZDÉS: 19.00

HELYSZÍN: Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház (Budapest II., Jurányi u. 1.)

SZERZŐ: Kertész Imre

CÍM: Kaddis a meg nem született gyerekért (Angol nyelvű előadás magyar felirattal)

JEGYÁR:2800 Ft

HONLAP: kaddishplay.com

Jake Goodman
Jake Goodman
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.