Félix és Edit

Fojtogató-e a levegő, vagy szabad, csak éppen egy láthatatlan üvegbura alatt, ami észrevétlenül korlátozza a mozgást, a cselekményt, belterjessé teszi a társaságot, s némiképpen az érzelmek és az ismeretek egymásba kapaszkodó dialógusait is?

Szerelmesekről szól Bruck András könyve, egy kínzó, mégis felemelő párkapcsolatról, krimiszerű keretben, amely leginkább azért kell, hogy gurulni kezdjen a történet, túlvigyen bennünket a hol egymást simogató, hol egymásnak sebeket okozó szavakon, zavaros, mégis ismerős viszonyokon. Félix és Edit, a két főhős közúti balesetet szenved, amelynek szemtanúja egy nyugdíjas rendőr, aki szemet vet a csinos nőre, követni, majd zsarolni kezdi.

Félix és Edit akár két sikerember is lehetne, tehetség, külső, minden adott hozzá, de valahol mindketten keserűek, s szomorú az a világ is, amelyik körbeveszi őket. Sóvárognak valamiféle harmónia után, de ha véletlenül a közelükbe ér, rémülten menekülnek előle, mert az túl leragadt, konvencionális volna. Félix a festmények avatott szakértője, abból él, hogy egy-egy képről megmondja hamis-e, de ezzel is csak csalódást okoz, mert folyton megbízói illúzióit töri össze, miközben egyénisége még a neki háttal álló nőket is megigézi, hamissá, tétlenné válik az élete is. Edit okos és gyönyörű, természetesen minden férfi falja a tekintetével, a tévés főszerkesztő is, aki a regnáló hatalom játékszere, azzá teszi beosztottjait, s azzá tenné Editet is.

A lányra egyszerre zúdul a szakítás szerelmével, a munkájával és az őt árnyként követő rendőr egyre bizarrabb és tolakodóbb viselkedése. Bruck elsősorban politikai publicisztikáival vált ismertté, ezért sokaknak meglepő lehet, hogy szerelmesekről, érzelmekről szóló könyvvel lép most elő. Azonban ide is beszüremkedik jócskán a politika, a főhősöket körülvevő mikrovilág, Pest belső kerületeinek klímája, a megannyi birtokbavételi szándék, piti árulás, az ebből való kitörés hamvába holt verziói, kissé szokványos alakjai kísértenek a törzshely romkocsmától a mocskos utcaképeken át a lakásbelsőkig mindenütt.

Lepusztultság, szomorúság, kiégettség. Értékes emberek örökös félelme az elértéktelenedéstől. Egymás megtalálásakor is éberek, a szenvedély okozta tűzön kívül ez az állandó éberség, fokozott önvédelem is emészti őket. A regény ábrázolta értelmiségi miliő ma, haladván a munkaalapú társadalom felé, nem piackonform, a hanyatló Nyugat családellenes roncsa, meddő téblábolás, kiútkeresés helyett. De a miénk. Az olvasót sem várja megnyugtató vég, elvarrt szál. Bruck András szerelmes regénye, bár ő úgy véli, elsősorban nőknek szól, mégsem a napjainkban kelendő, érzelmektől túlcsorduló Harlekin-féle lányregény.

Könnyű olvasmány lehangoló, pontos leírásokkal, pergő dialógusokkal, mégis meg-meg kell állni, gondolkodni, mert hiába ismerősek a képletek, egyre bonyolultabbá válik a megoldás. Az élet akkor elviselhető, ha nem történik semmi – vagy úgy a legelviselhetetlenebb? A regény hősei természetesen ez utóbbit vallják, holott tehetetlenül sodródnak maguk is: egymástól és egymás felé.

Scolar, 255 oldal, 2950 forint

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.