Sok áldozat: nagy áldás

Nagyjából száz esztendeje, még éppen az első világégés előtt egy-két éven belül születtek meg a XX. századi zene alapozó mesterművei. Bartók Kékszakállúja, Schönberg Pierrot Lunaire-je és Sztravinszkij három balettje, a Tűzmadár, a Petruska és a Tavaszi áldozat.

Május 29-én lesz pontosan száz éve, hogy Sztravinszkij orosz korszakának mentora, Szergej Gyagilev balett-társulatával bemutatta Párizsban a Tavaszi áldozatot. Ez a legtöbbet játszott, fölvett, legnépszerűbb és legnagyobb hatású múlt századi művek egyike. A pogány orosz tavasz- és életünneplést, halálig hajszolt életörömöt hatalmas, színes fúvós és ütős apparátus jeleníti meg. A zenekar nagy, de többnyire úgy szól, mintha kicsi volna. Sok-sok hangszernek sok-sok egyéni játéka, párbeszéde, pillanata van benne. Igazán jó zenekarokkal ellenállhatatlan villódzás, a többiek belebuknak. A Mezzo nagyon megünnepli ezt a centenáriumot. Májusban négy nagyon különböző stílusú, fölfogású előadásban is fölszolgálja nekünk ezt a nevezetes balettet. Mind a négyet többször ismétlik, ezért az is megnézheti valamennyit, aki csak innen, a Magazinból értesül a Tavaszi áldozat szülinapjáról. Vaclav Nyizsinszkij koreográfiáját 18-án, Maryse Delentéjét 20-án és 29-én, Maurice Béjartét 22-én és 25-én, a legújabbat, Uwe Scholzét 24-én és 27-én.

Nyizsinszkij, a modern balett úttörője, korának legnagyobb táncosa készítette a bemutató koreográfiáját. Ez a bemutató volt az úttörés döntő pillanata. A hagyományos balett közönsége ennek megfelelően hatalmas botrányt csinált, jól összeverekedtek Gyagilevék nem kevésbé heves híveivel. Nyizsinszkij koreográfiája elveszett, de rekonstruálták. Azt nem tudjuk, mennyire hasonlít az eredetihez, de azt látjuk a You Tube-on, például a magát halálba táncoló áldozatlány (a csodálatos Marie-Claude Pietragalla) jelenetén, hogy zseniális.

Béjart egyik leghíresebb koreográfiája is a Tavaszi áldozat volt. Ezzel futott be igazán. Az 1959-es alkotását egészen új, 2012-es előadásban láthatjuk (ebbe is és a másik kettőbe is belenézhetünk a YouTube-on). A francia Delente és a német Scholz az utóbbi évtizedek élvonalbeli társulatalkotó mesterei, illetve Scholz sajnos már csak volt, mert pár évvel ezelőtt, negyvenes évei derekán meghalt.

I!

05. 18.

KOREOG RÁFUS: Vaclav Nyizsinszkij

05. 20.,

05. 29.

KOREOG RÁFUS: Maryse Delente

05. 22.,

05. 25.

KOREOG RÁFUS: Maurice Béjart

05. 24.,

05. 27.

KOREOG RÁFUS: Uwe Scholz

CSATORNA: Mezzo

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.