Lesz változás

Ősi formák, nagy szemű faarcok, a kő, a gipsz, a vas teremtő használata jellemzi Malgot István szobrászatát.A Maglódon élő művész munkáiról pompás könyv jelent meg, melyben a szépség el is mondja a világról, Európa végnapjairól meg az elhagyatott országról a véleményét.

A szobrokat a természetben fényképezte, mert nem kedveli a múzeumi „Tárgyakhoz nyúlni tilos” világát. Erős, eleven, szuggesztív szobrokat állított ki az elmúlt években. Úgy, hogy előtte évekig nem törte magát a gyűjteményes tárlatért.

Az 1941-ben született Malgot szenvedélyes művész, a politikai küzdelmekbe is bevetette magát, igaz, végül csalódottan távoznia kellett az orbáni polgári körök lapjától – a Szövetségtől –, mely mögül a támogatók akkor faroltak ki, mikor egy keserű esszét beleszerkesztett. Ez persze intermezzo, a baloldali, nemzeti Malgot művészi útja sokkal izgalmasabb, ezerszer érdekesebb.

A kacskaringós pálya a hetvenes években kezdődött, amikor Borsos Miklós és Kerényi György tanítványaként viharos körülmények között végezte el a főiskolát, majd hosszú időn át színházimunkáival hívta fel magára a figyelmet. Alapítója volt a később lehetetlenné tett Orfeo együttesnek, majd Kecskeméten kísérletezett a Jancsó–Gyurkóféle színházban. A kilencvenes években délkelet-ázsiai kulturális utazásait foglalta össze könyveiben (Vietnamban, Kambodzsában, Thaiföldön filmeket is forgatott). Sokat merített és merít a cigány kultúra egyetemes örökségéből.

Ismerősei azt mondják róla, kellemetlen alak, aki nem tágít a maga igazától. Nem izgatja kánon és a közösség ólmelege, másfajta törvények szerint él és alkot. Aggódik a leszálló ágban lévő európai kultúráért, hatalmas népvándorlásokat vizionál, minden rossz forrásának az alávetettséget tartja. S hangot ad annak a reményvesztettségnek, mely a gondolkodó embert a legjobban meg tudja rémíteni. „Lesz változás – mondja a könyvben –, de az én életem ennek már nem lesz része. Nem csupán a mi országunkról beszélek: az egész létforma tarthatatlan és élhetetlen. A Föld túlnépesedésétől a kulturálatlanságig minden része ennek. A megoldási kísérletek egytől egyig rosszak.”

A sötét próféciák ismeretében különösen érdekes újra végignézni Malgot István szobrait.

OLVASÁSRA VALÓ

1 OLTAI KATA(SZERK.):  KONTEXTUS - ADALÉKOK, HOGYAN KÖZELÍTSÜNK A VIZUÁLIS MŰVÉSZETHEZ

kArton Galéria,5980 Ft

Kortárs képzőművészek világát bemutató kötet magyarázatokkal és figyelemirányítással. A mai művek értéséhez-élvezéséhez sok támpontot nyújt.

2 ANDRÁSI GÁBOR - PATAKI GÁBOR - SZÜCS GYÖRGY - ZWICKL ANDRÁS: MAGYAR KÉPZŐ MŰVÉSZET A 20. SZÁZADBAN

Corvina, 288 oldal,4900 Ft

A Nyolcaktól a kortársakig nagyszerű a múlt századi magyar művészet íve, csak értők kellenek hozzá, akik megmutatják a valós trendeket.

3 OROSZ ISTVÁN: VÁLOGATOTT SEJTÉSEK - A TOJÁS VOLT ELŐBB

Typotex, 252 oldal,3900 Ft

Mit tud a műről az alkotója, mikor még hozzá sem kezdett? Mi volt előbb, a gondolat vagy a forma? Miért nincs kész soha a kép?

I!

SZERZŐ: Götz Eszter

CÍM: Teremtett lények Malgot István szobrai

KIADÓ: Kláris, 224 oldal

ÁR:5000 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.