Hangjátékból tiniregény

Videopályázattal beharangozni egy rádiójátékból készülő könyvet? Erre készül a Pozsonyi Pagony Kiadó, amely a gyerekkönyvek után most egy korosztállyal feljebb tör: a tinédzser olvasóközönséget igyekszik meghódítani.

Második évadának végéhez közeledik a Kossuth rádióban az Időfutár, a több százezres hallgatóságot vonzó időutazó ifjúsági hangjáték. Az első évad anyaga regény formájában hamarosan, a könyvhétre időzítve jelenik meg a Pagony könyvcsalád legújabb tagjaként. Kimondva vagy kimondatlanul Leiner Laura Szent Johanna Gimnázium című könyvsorozatának elsöprő sikere adta az ötletet. Mert kiderült, a tizenévesek igenis vevők a magyar szerzőkre, megéri nekik könyvet kiadni. Olvasnak, ha valóban róluk, nekik szólót kapnak a kezükbe. A sok évtizede népszerű pöttyös és csíkos könyvek többsége is időtállónak bizonyult, de van még hely másnak is a hazai ifjúsági gyermekirodalomban.

A Pozsonyi Pagony az Időfutár négy jelenetét kínálja megfilmesítésre. Például azt, amelyikben Kempelen Farkas, a XVIII. századi tudós feltalálja a sakkautomatát és végigjárta vele Európa királyi udvarait. A gép belsejében valójában egy sakkzseni kisfiú, Kobak ült, és ő irányította a gép mozdulatait. Ebben a jelenetben próbálja ki először a gépet. Ebből vagy a három másik jelenet egyikéből lehet rövid mozit csinálni. Ötletekből biztosan nem lesz hiány, és a technikai tudás sem hiányzik majd, a mai tinik úgy kezelik az okostelefont és a számítógépet, mint szüleik anno a bűvös kockát.

A pályázat anyagául szolgáló hangjáték népszerűségét meg éppen annak köszönheti, hogy nemcsak szórakoztat, hanem tanít is, de nem szájbarágósan. Különböző történelmi korokba kalauzol, miközben érdekes pluszinformációkat nyújt a tizenéveseknek. Ősszel a rádióban már a harmadik évad kezdődik, a szerzők továbbra is Gimesi Dóra, Jeli Viktória és Tasnádi István lesznek.

ÉVFORDULÓK

SZÖVEG: ONGJERTH HANNA

Május 20.

A pilóták tudnak több dologra koncentrálni. Az Atlanti-óceánt 86 éve átrepülő Lindberghnek három családja is volt párhuzamosan!

Május 21.

Giccses Hummel-figura van szinte minden német lakásban. 104 éve született alkotójuk, Berta Hummel ferences rendi apáca.

Május 22.

A hírek 1679 éve változatlanok. A görög történetírók a perzsák elleni granikoszi csata leírásakor Nagy Sándor javára ferdítettek.

Május 23.

„Különösen szerettem Fordot vezetni meneküléskor” – áradozott a márkafőnöknek levelében Clyde Barrow. Bonnie-val egy Fordban ülve lőtték szitává 69 éve a rendőrök.

Május 24.

Mit kezdene vele egy forgatókönyvíró, ha hat év után a mai aktuálpolitikai kérdések mentén feltámasztanák a Szabó családot?

Május 25.

36 éve nyúzzák le újra és újra a lmtörténet legfontosabb hőseposzát, a Csillagok háborúját.

Május 26.

65 éve 24 órán belül született Tarlós István és Gálvölgyi János.

I!

PÁLYÁZAT: Készíts mozit az Időfutárból!

KORHATÁR: 11–19 év

LEADÁSI HATÁRIDŐ: május 31. 1-5 perc

RÉSZLETEK: pagony.hu/idofutar

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.