Különös e-mailben szerveztek közönséget Fekete Györgynek

A Debreceni Művelődési Központ (DMK) Belvárosi Közösségi Házában szerdán nyílt meg Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének Aranykor című életmű-kiállítása, amelyen több mint százan vettek részt. Igaz, a közönségszervezést nagyban segíthette az a furcsa levél, amelyet pár nappal ezelőtt a DMK egyik dolgozója küldött tizenöt ismert képzőművésznek, pedagógusnak és művésztanárnak.

Az elektronikus körlevél nem a kiállítás értékeire, magas színvonalára vagy érdekességeire hívta fel a figyelmet, hanem arra: a pályázatok szempontjából közös érdek, hogy „az elnök úr jó emlékekkel távozzon Debrecenből”. Majd a levélíró művelődésszervező megemlíti azt is: nagyon fontos lenne, ha a címzettek egy-két osztályt „elcsalnának” az eseményre annak érdekében, hogy nagy tömeg legyen, „már csak Halász János államtitkár miatt is”.

Nos, a megnyitón valóban nagy tömeg volt, bár a fiatalok voltak kevesebben, ami azt jelenti: a megszólított művésztanárok olyan sok diákot mégsem „csaltak el” a rendezvényre. Fekete György egyébként nem is először mutatkozott be Debrecenben: a cívisvárosban volt már csoportos és önálló tárlata is, sőt úgy tíz évvel ezelőtt egyszer már életmű-kiállítást is rendeztek alkotásaiból a Nagytemplom galériájában. A most megnyílt tárlat a 80. születésnapja alkalmából rendezett jubileumi kiállításának záróhelyszíne. A megnyitón Halász János kultúráért felelős államtitkár azt mondta, hogy Debrecen büszke magára, de még inkább büszke az olyan vendégeire, mint Fekete György. Az államtitkár hangsúlyozta: „Nagyon fontos az, hogy örömmel legyünk itt, és ne feltétlenül hivatalosan.” Pedig nem is tudhatta, hogy a közönség soraiban lehettek olyanok, akik a már idézett, nagyon is szervilis levél hatására – mondjuk így: „hivatalosan” – vettek részt a rendezvényen. De annak érdekében, hogy ne vádolhassanak minket a szövegkörnyezetükből kiragadott mondatok idézésével, következzék a 2013. május 2-án, 11 óra 57 perckor elküldött e-mail teljes terjedelmében, betűhív közlésben.

„Sziasztok! Május 8-án 15 órától nyílik a Belvárosi Galériában Fekete György professor emeritus Kossuth-díjas belsőépítész, iparművész ARANYKOR CÍMŰ életmű kiállítása. Gondolom ismerős a név, ő a Magyar Művészeti Akadémia elnöke!!!! Kérlek benneteket, segítsetek abban, hogy minél többen legyünk a megnyitón, közös érdekünk (jövendő pályázataink szempontjából is), hogy az elnök úr jó emlékekkel távozzon Debrecenből. Egy-két osztályt, légyszi, csaljatok már el a megnyitóra, nagyon fontos lenne, már csak Halász János államtitkár miatt is, hogy nagy tömeg legyen. Aki tud segíteni, jelezzen már vissza. Nagyon köszönöm előre is. Üdvözlettel: (név, titulus) DMK Belvárosi Közösségi Ház, 4024 Debrecen, Kossuth u.1.”

Abban nincsen semmi kivetnivaló, ha egy kiállítás szervezői minél nagyobb létszámú közönséget szeretnének toborozni egy-egy tárlatmegnyitóra. De az már visszatetszést szül, ha egy intézmény a saját érdekei és „jövendő pályázatai” miatt a résztvevőket – köztük a diákokat – csak „díszletnek” tekinti, és arra használja őket, hogy az akadémia elnöke és az államtitkár jól érezze magát. Feltűnő ugyanis, hogy a levélben egyetlen szó sem esik arról, hogy a megnyitóra „odacsalt” osztályoknak milyen kulturális, művészeti élményben lesz részük. Mintha egy kiállítás esetén ez nem is lenne fontos, csak az, hogy „az elnök úr jó emlékekkel távozzon”.

Erről meg szerettük volna kérdezni Jantyik Zsoltot, a DMK igazgatóját, akinek a megnyitó előtt néhány perccel tettük fel kérdéseinket. Az igazgató először nem akarta elhinni, hogy ilyen szöveg létezhet, de amikor megmutattuk neki az e-mail kinyomtatott változatát, Jantyik Zsolt azt mondta: ilyen e-mail hivatalosan nem mehetett ki az intézményből, de miután nem volt tudomása erről a levélről, bővebben nem kíván nyilatkozni. A megnyitó egyébként ünnepélyesen és rendben zajlott, az ünnepelt legalábbis elégedettnek tűnt – és remélhetőleg elégedetten is távozott.

 

Fekete György és Halász János FOTÓ: KONYHÁS ISTVÁN
Fekete György és Halász János FOTÓ: KONYHÁS ISTVÁN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.