Kapcs, majd ford

Szépen lassan rászoktam. Eleinte csak hébe-hóba odakapcsolgattam, ízlelgettem, figyelgettem, aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy hétköznaponként este 11 óra előtt már automatikusan nyúlok a távirányítóért, és „kapcs ford” , az RTL II Híradójára.

A híradónézési szokások az emberek többségénél nagyon lassan változnak. Még nálam is, bár eltöltöttem több évet különböző csatornák newsroomjaiban. Aki rászokik valamelyik híradóra, évekig, akár évtizedekig ott ragadhat minden estére. Csak akkor vált, ha úgy érzi, hogy abban valami tartalmilag nagyon megváltozott, ízlése ellen valóvá válik, több lesz benne az erőszak és a vér, a „makimajom született az állatkertben”-típusú bulvár, ha azt veszi észre, hogy nem kap átfogó képet a világról, vagy éppen rádöbben: itt bizony tudatosan át akarják vágni. Én is jártam így, nem is egyszer.

Váltottam.

Kedd este végignéztem a késő esti híradókat, az RTL II-ét, az M1-ét és a TV2-ét. A keddi átlagos nap volt hírszempontból: élesbe fordult a legújabb magyar titkosszolgálati botrány, földrengés okozott károkat Heves megyében, kiderült, hogy Pokorni Zoltán visszavonul az országos politikától, engedélyezték a melegházasságokat Franciaországban.

A három műsor közül toronymagasan emelkedett ki az RTL II Híradója. Már a headline-ján is érezhető volt, hogy itt klasszikus (hah, vállaljuk hát: legyen ortodox!) híradót akarnak csinálni, hiszen a földrengést, a Laborc–Portik-ügyet és Pokorni Zoltán visszavonulását emelték ki legfontosabb hírként. A néző ezenkívül tudomást szerezhetett az ombudsmannak az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos kifogásairól, a jegybanki alapkamat csökkentéséről, Hagyó Miklós strasbourgi pernyeréséről, az óvodából elkóborló battonyai gyerekek történetéről, a bostoni merénylet fejleményeiről, a melegházasság engedélyezéséről, az agárdi halálra éheztetett gyermek szülei elleni eljárásról, valamit arról, hogy a Nemzeti Színházban Alföldi Róbert távozó igazgató Stohl András főszereplésével még megrendezi a Mephistót, még akkor is, ha utódja leveszi a műsorról. Aki látta, tájékozottá válhatott. Igaz, a Pokorni Zoltán visszavonulásáról szóló riportban illett volna megjegyezni, hogy ez exkluzív hír volt, de nem az övék: a Népszabadságé.

De ne kekeckedjünk, hiszen vannak itt komolyabb gondok: az például, hogy az M1 nem tagadta meg mostani önmagát. Szinte kizárólag a Portik–Laborc-ügyre koncentrált. Ez aztán annyira kimerítette a szerkesztőket és a műsoridőt is, hogy már csak néhány rövid hír fért el, köztük a földrengés, az alapkamat és a bostoni merénylet. Egy ügyre fókuszáltak, de arra nagyon. Talán nem véletlenül.

De ez már nem is sokkol. Nem úgy, mint a TV2. A késő esti híradó tizenegy híréből hét valamilyen balesetről, katasztrófáról szólt. Ez nem is bulvár-, hanem inkább rendőrségi híradó volt bűncselekményekkel, balesetekkel, katasztrófákkal, csak néhány cím az erősebb idegzetűeknek: Ütközött és kigyulladt a vonat, Elvágta saját ütőerét, Szexért ölte meg, Mesterlövészek lőttek, Lángoló buszból menekültek, Veszélyes anyag szabadult ki, Álmukból riadva menekültek stb. Az első hír volt a Heves megyei földrengés, az utolsó a titkosszolgálati botrány. Köztük a BűnTények.

Három híradó, három hírsorrend, három felfogás, három értékrend. Az RTL II-é a közszolgálati, az M1-é a politikavezérelt, a TV2-é pedig a bűnügyi.

Szabad ország ez, mindenki azt néz, amit akar. Csak utána senki se panaszkodjon, hogy azt sem tudja, valójában mi történik körötte és a világban. Vannak, akik erre a tudatlanságra építenek politikát – közpénzen.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.