Ez nem egy háború!

Nemes Csaba legújabb kiállításának a címe This is not a war. Egyszerű kép vezetibe a kiállítást: osztott képfelület egyik oldalán egy neobarokk épület, a másik oldalán szocializmus idejéndivatos kockaház. Látszólag ellentét feszül közöttük, de mint a cím is óvatosságra int: ez nem egy háború!

Korábban főként festőként volt ismert, most kiállított képeit ceruzával, szénnel rajzolta, akrillal festette. A kiállítás három tematikus egységre osztható. Az első teremben az Apja neve: Nemes Csaba című kollekcióban található alkotások valójában akkor érthetők pontosan, ha a néző dekódolja a kulturális utalásokat is. Hogy csak néhányat említsünk: az egyik képen feltűnik az a Vasarely-mű, amely egy ideig a Keleti pályaudvar előtti aluljárót díszítette, de senki sem tudja, mi lett a sorsa, feltűnik egy kicsavart Joseph Beuys-idézet, nagyon piciben Malevics alkotása, egy táj, amely mintha a Nagyítás című film kockája volna. Humorral is operáló, többrétegű képek.

A második teremben képregényszerű sorozat található. Elképzelt környezetet mutat, amelyben értelmiségiek és szabad művészek költöznek össze egy lakóparkba. A tervektől a közösség kialakításán keresztül a lehetséges mindennapokig, hivatalos jelentésekkel és afféle személyes naplóbejegyzésekkel kiegészített rajzok.

Végül látható egy sorozat, amely a romkocsmák világát idézi, színes, mozgalmas, izgalmas terek, amelyek ideológiai párbeszédek helyszínei is egyben. Forradalmi utalások, itt-ott felbukkanó jelmondatok.

Az évekkel ezelőtt készített alkotások láttán az ember gyanakodni kezd: ilyen könnyen kiszámítható a világ a lakóparkba terelt emberekkel, a romkocsmákból kiinduló mozgalmakkal, és bár a vélemények különbsége tényleg nem háború, azért tudjuk jól, akadnak, akik azon igyekeznek, hogy az legyen.

I!

BEZÁRÁS: 06. 01.

CÍM: Ez nem egy háború Nemes Csaba kiállítása

HELYSZÍN: Knoll Galéria (Budapest VI., Liszt Ferenc tér 10.)

BELÉPÉS: Ingyenes

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.