Több mint hatmilliárdról döntenek a kurátorok

L. Simon László szerint a hazai kulturális intézményrendszer a jelenlegi föltételek között kifejezetten jó állapotban van, közelít a nyugat-európaihoz, mert az ország mindig többet költött rá,mint amennyit elbírt volna.

E meglepő megállapítást a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöki és az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöki posztját betöltő fideszes politikus szerdán tette azzal összefüggésben, hogy magyar levéltári anyagok jegyzékbe vételének támogatása miatt fölkeresett több, a keleti határon túli intézményt, és kétségbeejtő körülményeket is tapasztalt. Az NKA-nál tartott sajtóbeszélgetésen ismertette egyebek között a mecénás szervezet kollégiumai által elkölthető keretösszegeket, céltámogatásokat.

Csaknem 6,3 milliárd forintról dönthetnek az idén a kurátorok. A legtöbb pályázati pénzt, csaknem 1,1 milliárdot a közgyűjtemények kollégiuma oszthatja el. E grémium támogatja egyebek mellett a Nemzeti Múzeum új állandó kiállításának létrehozását 200 millióval, továbbá a magyar–olasz kulturális évad lebonyolítását, az Ithaka-program keretében magyar vonatkozású külföldi értékek – például Molnár Tamás konzervatív filozófus hagyatéka – hazahozatalát. A könyvkiadás kollégiuma 809 milliót oszthat szét új kiadói tervekre, a klasszikus magyar irodalom újrakiadására, szakkönyvekre és a 200milliósMárai-programra.Hat kollégium segítheti a Gárdonyi Géza-emlékév programját, köztük a fesztiválok kollégiuma, amely csaknem 725 milliós kerettel bír. Az NKA támogatja a cirkuszművészeti előadásokat, és hozzájárul az állami művészeti díjakhoz is 95 millióval.

Hamarosan kiírják a szerzői jogdíjak jogkezelőinek befizetéseit elosztó grémium első pályázatát irodalmi és zenei alkotók, előadók számára. (A jogkezelőkhöz befolyó pénz egy részét L. Simon javaslatára a törvényhozás központosította korábban az NKA-nál.) Most több mint 291 milliós a keret, az ősszel lesz a második pályázat, és az éves összeg várhatóan meghaladja a félmilliárd forintot. Ebből csak az ArtisJus befizetése több mint 400 millió, ennek ellenére a szervezet idei díjazottjainak (Kántor Péter, Szvoren Edina, Szálinger Balázs, Szőnyei Tamás) már nem tudta a saját díjaival járó, eddig legnagyobbnak számító pénzjutalmakat kiosztani.

Egy kérdésre válaszolva az NKA-elnök a művészeti szabadsággal magyarázta, hogy Balog Zoltán miniszter a mecénás szervezetnél levő keretéből ötmillióval támogatta Dézsy Zoltán Elment az öszöd című, Gyurcsány Ferencről szóló játékfilmjét. Közbevetésünkre, hogy ez talán nem művészfilmnek, inkább politikai kampányfilmnek ígérkezik, és vajon hasonlót akkor is támogatna-e a miniszter az NKA-nál, ha történetesen Orbán Viktorról szólna, L. Simon megjegyezte: az is támogatható lenne érvényes művészeti pályázat esetén.

Az NKA-elnök egyébként elégedetten nyilatkozott a mecénás szervezetnél bevezetett online pályáztatás eredményeiről, és bejelentette: az NKA húszéves fennállása alkalmából az ősszel visszatekintő kiadványt jelentetnek meg, és nemzetközi konferenciát is rendeznek a kulturális mecenatúráról.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.