Húsz

Na jó, önöknek bevallom: én bizony rendszerint interneten veszek könyvet. Nem mondom, erő s nosztalgiát érzek közben a régi idők iránt, amikor az ember a tanítás és az énekkari szólampróba között csak úgy kiugrott a sarki könyvesboltba, olvasgatott egy darabig, sőt vásárolt is, különösebb fontolgatás nélkül, a busásnak épp nem mondható zsebpénzéből. (Hogy aztán legyen mit olvasni titokban a szólampróba alatt – de ez már igazán mellékszál.)

Ennél talán csak a Múzeum körúti antikváriumokat végigjárni volt nagyobb élvezet. Már a boltok picit dohos, poros illata is bódított, és igazán könnyű volt hosszú órákra belefeledkezni a halványuló tintával írt ajánlások, a nehezen kibogarászható ex librisek, illetve a kötetekből kipotyogó cetlik rejtélyes világába. Néha elképzelem, milyen könyvgyűjteményem lenne most, ha akkor már tudom, mi fog érdekelni majd, ha nagy leszek. Mert persze most már aranyáron emelem le az internetes antikváriumok virtuális polcairól a munkámhoz szükséges könyveket, amelyek akkor még a kutyának nem kellettek, azt meg önöknek igazán nem kell mondanom, hogy az újonnan megjelenő kötetekért is milyen mélyen a zsebembe kell nyúlnom.

Egyszóval az ember igazán bölcsen jár el, ha interneten intézi a könyvvásárlást. Csak néhány kattintás az egész, és máris a legkülönbözőbb kiadók és kereskedők küldik az érdeklődésünkre szabott napi ajánlatot; ugyanígy megrendelhetjük azt is, ami az újdonságok közül fölkeltette a figyelmünket, fegyelmezett könyvbarát pedig a böngészés menüpontról egyszerűen tudomást sem vesz. A könyvespolcok időnkénti újrarendelését még így sem tudjuk megúszni, higgyék el nekem.

Hogy ez önöknek sem sikerül? Hát persze. Nekem sem.

Mert ha a könyvvásárlói önfegyelem működne is, még mindig ott a mindenévi könyvfesztivál, ezúttal már huszadszor. Mi tudná jobban megtörni az elszántságot, mint ötszáz kiadó félszázezer kötete lényegében egy fedél alatt? Standok hosszú sora, amelyeken ott van minden új – háromszáznál is több könyv kifejezetten erre a hétvégére időzítve jelenik meg – és régebben új kiadvány, mi meg reggeltő l estig matathatunk közöttük. Ráadásul, ha mindez nem volna elég, a kiadók a legvonzóbb csalit is bevetik: a kötetek mellé odaállítják az írókat is, hogy hús-vér valójukban osszák meg mondandójukat a közönséggel a vitákon, illetve jártukban-keltükben, a könyvhalmok között.

És tudják mit? Ebben az egészben az a legjobb, hogy akár fegyelmezettek is maradhatunk. Amit most kinézünk magunknak, meg úgyis megvesszük később – a boltban, vagy épp az interneten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.