Győztek a nők

Hétfő este nagy csinnadrattával adta közre a Granta brit irodalmi folyóirat a Best of Young British Novelists, a húsz legjobb fiatal brit író listáját. Az összeállítás hátteréről érdemes tudni, hogy az 1889-ben a Cambridge-i Egyetem diákjai által alapított, a város egyik folyójáról elnevezett irodalmi lap 1983 óta minden évtizedben egyszer jelenteti meg az általa legreménytelibbnek, legtehetségesebbnek tartott, bár az olvasóközönség előtt még nem feltétlenül bizonyított tollforgatók lajstromát.

A folyóirat korán elkötelezte magát az újonnan felfedezett írók népszerűsítése mellett. Mint honlapján siet jelezni, olyan később világhírűvé vált szerzőknek biztosított bemutatkozási lehetőséget, mint A. A. Milne, Michael Frayn, Ted Hughes és Sylvia Plath. A hetvenes években anyagi nehézségekkel küzdő, de a Cambridgeben végzett diákok által megmentett magazin 1979-es újjászületése óta neves brit és külföldi íróknak – Martin Amis, Julian Barnes, Saul Bellow, Ian McEwan és még sokan mások –éppúgy fórumot biztosított, mint a legnagyobb közérdeklődésre számot tartó politikai és társadalmi eseményeknek és vitáknak.

Könyvhét Vörösmarty tér
Könyvhét Vörösmarty tér

A húszas listára nemcsak a szigetországban, hanem külföldön is mint a brit irodalmi világ jelzőfényére figyelnek. A korábbi lajstromokban szereplő írók közé tartozik a Magyarországon is jól ismert Salman Rushdie, Lawrence Norfolk, Louis de Bernieres és a magyar gyökerekkel rendelkező Fischer Tibor. Ha már a magyar háttérnél tartunk, a 2013-as, azaz a negyedik Granta-slágerlistán megjelenik a – legalábbis a www.pecsma.hu portál vele készült, ez év januári interjúja idején – Pécsett élő, Montrealban született, Londonban nevelkedő, majd Oxfordban tanuló Szalay Dávid neve, aki 2009-es, szatirikus hangú regényével, a London & The South Easttel robbant be az irodalmi köztudatba.

Szalay Dávid azonban csak egy a negyedik összeállításban található írók közül: a teljes lista elkerülhetetlenül éles és aktuális vitát fog kiváltani arról, mit jelent a XXI. században britnek, illetve brit írónak lenni. Ahogy erre az első lapreakciók, köztük a New York Times is utalnak, a „kitüntetettek” nagyobb része Nagy-Britannián kívül született, vagy ha ott, akkor jó eséllyel bevándorlók gyermeke, akik olyan távoli országokból érkeztek, mint Pakisztán, Nigéria, Kína, Magyarország, Ausztrália és Jamaica. A Granta érdeklődését felkeltő munkák részben vagy egészben nem is Nagy-Britanniában játszódnak, a történetek olyan egzotikus helyszínekre röpítik el az olvasót, mint Szomália, Ghána vagy Louisiana.

A most 33 éves Taiye Selai, akinek első, Ghana Must Go (Ghánának el kell tűnnie) című regénye nemrégiben landolt a tényleges és virtuális könyváruházak „polcain”, Londonban született, a massachusettsi Brooklynban nőtt fel, a Yale-en és az oxfordi egyetemen tanult, és most Rómában honos. A húszas listát egy hét irodalmi szakértőből álló bizottság állította össze százötven szerző jelentkezése alapján. A szakmai életrajzban rendkívül jól mutató Granta-listára való fölkerülés alapvető feltétele, hogy az író negyven éven aluli, brit állampolgár legyen – vagy legalább túl legyen a brit útlevél megszerzéséhez vezető folyamat megindításán –, és minimum egy művének kiadására kész szerződéssel rendelkezzék.

Az új Granta-lista nemcsak a szigetország multikulturális jellegét hangsúlyozza, hanem a nemi egyenlőség előtt is fejet hajt, sőt első ízben kerültek rajta többségbe (12:8 arányban) a nők. Közéjük tartozik az 1975-ös születésű Zadie Smith, akinek A szépségről és a Fehér fogak című regényei magyarul is megjelentek. Smith Adam Thirlwell oldalán a brit könyvvilág azon még viszonylag fiatal főszereplőjének számít, aki már másodszor kvalifikálta magát a húszak közé. Az összeállítás hagyományosan felkelti a külföldi könyvkiadók figyelmét, s ennek fényében a kevés független brit könyvesboltlánc egyike, a Foyles online részlegének szerkesztője, Jonathan Ruppin a The Daily Telegraph napilapnak nyilatkozva úgy értékelte: fényesen igazolja, mennyire „nem számít ma már szűk látókörűnek, középosztály-orientáltnak, fehér- és London-centrikusnak a brit kiadói szakma”.

A lista:

Naomi Alderman

Tahmima Anam

Ned Beauman

Jenni Fagan

Adam Foulds

Xiaolu Guo

Sarah Hall

Steven Hall

Joanna Kavenna

Benjamin Markovits

Nadifa Mohamed

Helen Oyeyemi

Ross Raisin

Sunjeev Sahota

Taiye Selasi

Kamila Shamsie

Zadie Smith

David Szalay

Adam Thirlwell

Evie Wyld

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.