Bázisok bázisa

Újabb csúnyácska, de jelentőségét és küldetését tekintve ugyancsak páratlan történelmi site-ot ajánlanék ezúttal olvasóink figyelmébe: a folyamatosan fejlődő Képidő című portált, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és az Enciklopédia Humana Egyesület pazar produkcióját.

A website-on, amiként az a bemutatkozásból kiderül, leginkább a magyar történelem sorsfordulóit, a mindennapok és ünnepek eseményeit követheti nyomon a kutakodó természetű néző. Az időrendben felsorolt tényeket a tárgyi és szellemi kultúra emlékeivel, korabeli és később született képzőművészeti alkotásokkal illusztrálták. A képanyag az 1995 és 2001 között kiadott Encyclopaedia Humana Hungarica CD-ROM taneszközsorozat javított és bővített időrendjére, valamint az Országos Széchényi Könyvtár digitalizálási munkái során keletkezett képanyagra épül.

Ez az adatbázis tárta elsőként a szélesebb publikum elé az OSZK 1956-os röplapgyűjteményét és XVI–XVII. századi magyar vonatkozású nyomtatott röplapjait is – keltik fel érdeklődésünket. Lássuk a medvét. Haladó hagyományainkhoz híven először is nézzük, milyen látvány fogadja a látogatót. Mint a legelején jeleztem, szerénytelen véleményem szerint a site enyhén szólva sem tetszetős. A nyitólap még rendben volna, az olvasót a Feszty-körkép egy részlete köszönti, a Vereckei-hágónál terepszemléző színpompás vezérekkel, valamint egy erősen kizsákmányoltnak tűnő, bocskoros népelemforma emberrel, aki lomha magyar szürkéket vonszol maga után roppant konokul.

A tartalmat ennek a képnek a keretéből lehet becserkészni – ami ezután következik, az valóban elég szikáran adatbázis-jellegű: semmilyen tónusú felület, semmilyen betűk, a kevés bézzsel elegy halványszürke sivárságot egy utcarészletet ábrázoló metszetbe montírozott, kiböngészhetetlen ántik szöveg ábrázolatával igyekeznek oldani, eléggé némiképp. De ezen, valamint azon kívül, hogy az ember kinövi a nadrágját, mire egyről a kettőre jut az oldalakon, több rossz szavunk nem lehet, habár ami az utóbbi megállapítást illeti, még az is könnyen lehet, hogy a hiba nem az ő készülékükben van.

A Krisztus előtti 4000. esztendőtől a Krisztus utáni 2000. esztendő augusztusáig tartó röpke hatezer évet átölelő adatbázisban alapvetően három irányból lehet keresgélni: időrendben, a Képtár c. opció segítségével, és van egy – a magyarországi várrendszert, valamint számos város- és színháztörténeti vonatkozást feltáró –Térkép nevű menüpont is; szeretik itt a felhasználót. A kínálat pazar: az adattárban nem kevesebb mint 3000 időpont szerepel, amelyhez hozzávetőleg ötezer történelmi esemény kapcsolódik. Mindezt 12 ezer kép illusztrálja.

A dátumok és korszakok szerinti kutakodást előregyártott témakörök segítik, szinte megszámlálhatatlan mennyiségben, az ásványtantól az egyháztörténeten, a bankjegyeken, a címereken, a fegyvereken (stb., stb.) át egészen a zenetörténetig, sőt a történelem és a kultúra jeles történelmi személyiségeire és földrajzi vonatkozási pontokra is rá lehet nyomni. A találatok mellett azonnal felkínálják nekünk az adott kort illusztráló, megjegyzéssel ellátott képeket, amelyek természetesen nagyíthatók. Már szórakozásnak se rossz, hát még okulni, csak – amint egy másik, szintén remekül berendezett site kapcsán már kifakadt belőlem – idő lenne több. Sokkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.