Keleti herceg

Soha nem lehet tudni, mi lesz belőle, de soha nem szabad kihagyni, ha lehet belőle valami. Márpedig lehet belőle valami. Hogy Radu Lupu milyen nagy zongorista, azon lehet vitatkozni. Lehet, hogy nagyon nagy, lehet, hogy csak volt, lehet, hogy az is maradt.

Aki nem hallgatja meg, az már nem is tudja maga eldönteni, és azzal vigasztalódhat, hogy talán aki hallotta, az sem tudja. Mert Lupu különös jelenség volt mindig.

Ifjú, szakállas, titokzatos keleti hercegként szép sorban megnyerte a világ nagy zenei versenyeit, fölszállt a száguldó vonatra, ahonnét csak megöregedett, lassú kezű, kivénhedt művészként szokás leszállni. Lupu azonban egy finom mozdulattal meghúzta a vészféket, köszönöm, inkább mégsem.

Nem kiábrándulás az oka, ma, hetvenhez közeledve Radu Lupu sokat koncertezik, röpköd a világban, hol egy szólóest, hol valamelyik Beethoven-versenymű – nekünk épp az utóbbihoz lesz szerencsénk. De köszöni, a felhajtásból nem kér. Harminc éve nem adott interjút, húsz éve nem készített új lemezt, és mindenki sejti, hogy nem is fog, finoman beutalta magát a legendák közé. Meg kell elégednünk azzal, ami van, de ami van, az már régen nem az, aki van, amai Radu Lupuegészen más muzsikus, mint a húsz évvel ezelőtti.

Az intimitás az egyik fő erénye, az a finomság, halkság, választékosság, amellyel a legszélsőségesebb lobogást is mederben tartja, gömbölyű marad a hang, finom az ízlés,mérsékelt a szenvedély.Mindez érdekes ellentétben van a művész megjelenésével, ezzel a nagy szakállas, ritkás hajú, vad muzsik külsővel, ami alapján azért sejthetjük: van mit fékezni, nem a halvér arat diadalt a zene felett. Az egész ember csupa feloldatlanság, higgadt veszedelem, csupa kelettől nyugatig érő ellentmondás, csupa titok, és ha meg akarjuk fejteni, meg kell hallgatnunk.

HALLGATNI VALÓ

1 BALANESCU QUARTET: 25 YEARS

A világ egyik legrangosabb vonósnégyeseként számon tartott, 1987-ben alakult Balanescu Quartet pályafutásának legsikeresebb darabjai a MüPában április 17-én este fél 8-kor.

JEGYÁR: 2900–4500 Ft

2 NEMZETEK TÁNCAI

Weber, J. Strauss, Csajkovszkij, Borodin, Hacsaturján, Bernstein művei elevenednek meg a Magyar Táncművészeti Főiskola balett tagozata előadásában a MÁV Szimfonikus Zenekar és Csányi Valéria karmester segítségével a Millenáris Teátrumban április 20-án délután 3-kor.

JEGYÁR:1400 Ft

3 JÓINDULATÚ - ROSSZINDULATÚ

Méhes Csaba pantomimművész, Szabó Anna meseíró, mesélő és a Concerto Budapest együtt lép fel a Páva utcai Zeneházban április 21-én délelőtt 11-kor.

JEGYÁR: 900–1300, családi:4000 Ft

I!

04. 18.

04. 19.

04. 20.

KEZDÉS: 19.45

HELYSZÍN: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest IX., Komor Marcell u. 1.)

CÍM: Budapesti Fesztiválzenekar koncertje

MŰSOR: J. S. Bach: IV. Brandenburgi verseny Beethoven: I. (C-dúr) zongoraverseny Brahms: IV. (e-moll) szimfónia

VEZÉNYEL: Fischer Iván

KÖZREMŰKÖDIK: Radu Lupu (zongora)

ÁR: 4400–13000 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.