KUNKOVÁCS LÁSZLÓ: KECE, MILLING, MARÁZSA A HALÁSZAT ELFELEDETT ESZKÖZEI

Nem holt tárgyakat gyűjt össze, hanem élethelyzeteket örökít meg, összefüggéseket keres a néprajzot fel- lazító emberismeret szellemében.

Számba veszi a régi kultúrák vizuális üzeneteit. Érdeklődése egyéni módon ötvözi a fotós, a riporter, az újságíró és a néprajzos érdeklődését, munkamódszerét. Évtizedek óta járja az országot-világot, hónapokat tölt terepen, hogy fellelje, megfigyelje és megörökítse a népi kultúra már-már teljesen kiveszőben lévő emlékeit, ábrázolja a még hagyományok szerint élő embert, életformáját és tárgyait. A kece, a milling, a marázsa és a hagyományos halászat többi eszközei, természetes vizeink csodálatos vidékei, és az ott élő emberek civilizációs ártalmaktól még mentes világa elevenedik meg a képeken.

ÉLETRAJZ

1942-ben született Endrődön. A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola elvégzése után egy évtizeden keresztül az MTI országjáró fotótudósítója volt, majd 1985–89 között a hírügynökség rovatvezetője és művészeti szerkesztője lett. 1989-ben Magyar Művészetért-díjat, 1996-ban Balogh Rudolf-díjat kapott, 2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át. 1973–84 között óraadó tanárként dolgozott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, lapot szerkesztett, szakkönyvet illusztrált.1989 óta újra önálló alkotó. Speciális területe a vizuális antropológia. Etnográfiai, kultúrtörténeti, szociográfiai témáin évekig dolgozik, az elkészült képegyütteseket 1983 óta fotókiállításokká fűzi össze.

I!

fotomuveszek.webdesign.hu

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.