Kőkemény Petőfi és Ferenczi

Ha létezett volna már a műfaj 1823 és ’49 között, Petőfi Sándort a rock’n roll életforma szimbolikus figurájaként isszámon tarthatnánk. A nemcsak a társadalmi, hanem az egyéni szabadságot is valló költő életörömét is érzékelteti a kísérletező zenész albumán és koncertjén. Ferenczi György és a Rackajam a költészet napján mutatja be lemezét.

„Csak élő zene van – halott zene nincs” – véli Ferenczi György zenész. A szájharmonika- és hegedűművész gitáros, énekes 1993-ban, 24 évesen elnyerte a világ legjobb szájharmonika-játékosának járó díjat. Countryénekesként kezdte a pályafutását, ma a fúziós zene mellett egyre inkább a népzene foglalkoztatja. Csaknem három évtizedes karrierje során mindig szeretett kísérletezgetni: blues-jazz-funk egyveleget játszik állandóan változó felállású zenekarával, de könnyűszerrel hangolódik rá különböző műfajokra is. Számos nagy előadóval dolgozott már együtt, köztük az LGT-vel, a Száztagú Cigányzenekarral, a Hobo Blues Banddel, az Eddával vagy Zoránnal. Nyolc éve dolgozik együtt a Rackajam zenekarral.

A Hangzó Helikon sorozat tizedik tagjaként, 2006-ban látott napvilágot Petőfi című lemezük, melyen Jutasi Tamás is közreműködött. A számos zenei stílust – Jimi Hendrixtől a magyar népzenén keresztül a drum’n’bassig – megjelenítő albumvelejét Lackfi János fogalmazta meg: „A Petőfi-ipar évtizedek óta szállítja a lakodalmassá szelídített nótákat. Most viszont, hála Ferenczi Györgynek és társainak, itt dübörög az igazi, az irgalmatlan, a megalkuvást nem ismerő bluesos-rockos, kőkemény Sándor. Magyartanárok, magyarok, tanárok és nem tanárok, figyelem!”

A meg nem alkuvó Petőfi a magyar költészet napján, április 11-én este lép közönség elé. Öt nappal később pedig Szily Nóra beszélgetős műsora, a KérdezŐ vendége lesz Ferenczi György.

I!

04. 11.

KEZDÉS: 20.00

HELYSZÍN: Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér (Budapest VI., Eötvös utca 10.)

CÍM: Ferenczi György és a Rackajam: Pető

JEGYÁR:1900 Ft

04. 16.

KEZDÉS: 18.30

CÍM: KérdezŐ

JEGYÁR:700 FtMindkettőre érvényes jegy:2200 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.