Élj és dolgozz!

A kilencvenes évek végén Szigethy András a Népszabadságban elírta előlem, hogy miért nem hagyjuk, hagyhatjuk mi el ezt az országot, a hazánkat. S mire cikke végére értem, rájöttem, áltatjuk magunkat: nemcsak a határok voltak áthatolhatatlanok, mi is kizártuk innen a világot.

A kilencvenes években kinyílt Magyarország, és ráharaptunk mindenre, ami könnyen fogyasztható vagy pénzzé tehető. Már nem kellett évekig várni a „romantikus” (igazából giccs-) filmekre, jöttek a licenc valóságshow-k és vetélkedők, kukkolni kezdtük a celebvilág hőseit. Közben meg alig valami szivárgott át a minőségi újságírásból, a kritikus nyugati szellem megújulásaiból. S a betelepedő multik sem tették kívánatossá az európai munkamorál meghonosítását.

Mindegy, hogyan került több mint százezer honfitársunk Angliába, arra érdemes figyelni, miként boldogulnak. Sokan mondogatják, hogy visszatérnek még, és ha valóban, előbb-utóbb követelni fogják, hogy hazájukban is felnőttnek tekintsék, kérdezzék meg őket, ismerjék el és fizessék meg, amit tudnak.

Az angliai – fontos: nemcsak londoni! – élet indításához és élvezetéhez ad sok-sok tanácsot ez a könyv. A cambridge-i egyetemre bejutó közgazdász szerzője hajtogatja is, hogy nem profi kiadó felületes megbízottja (mondjuk, ez látszik a rossz mondatszerkezeteken és a „laza” helyesíráson), személyes tapasztalatai alapján írja le, hogyan lehet felkészülni itthon az angliázásra (furcsán cseng a fülemben ez az új szó). Tévézés mint legjobb nyelvtanulás, önéletrajz-szerkesztés, csomagolás.

Aztán lehetőségről lehetőségre végigveszi, hogyan kell munkát találni, egyetemre felvételizni. Bemutatja a kinti magyar közösségeket, a hammersmithi klubot, de üzeni, hogy mindenki csak sajátmagára számíthat, meg azt: „Ha nem állsz készen arra, hogy heti 50 órát dolgozz keményen, NE gyere ki!”

Aki már ott van, szerinte megtalálja a neki való helyet – talán még párját is – az életben. Nem hisz abban, hogy a most ott is felerősödő bevándorlás ellenes hangok különösebben érintenék a magyarokat, akiket szerinte jó munkaerőnek tartanak és szívesen fogadnak a különben hűvös helyiek.

 

OLVASÁSRA VALÓ

1 SZIGETHY ANDRÁS: TENISZREGÉNY

Saxum, 216 oldal,1480 Ft

A Népszabadság valamikori újságírója, az I. osztályú teniszező két énje egy regényben. A atal riporternő és a a fénykorán túl lévő teniszbajnok szerelme.

2 SZÁNTÓ GYÖRGY TIBOR: ANGLIA TÖRTÉNETE

Akkord, 268 oldal,2990 Ft

Hatodik kiadás! Ki gondolná, hogy egy ilyen komor – bár jelenleg happy endes – történeten nevetni is lehet? Csak ha a szerzőnek van érzéke az összefüggések szellemes felrajzolásához.

3 MOZSÁRNÉ MAGAY ESZTER - P. MÁRKUS KATA LIN (SZERK.): ANGOL MAGYAR MUNKAHELYI SZÓTÁR

Grimm, 660 oldal,5990 Ft

Az angol nyelven végzett munka szótára. Üzleti levelezés, munkahelyi kommunikáció, tárgyalás, telefonálás. Érteni és megértetni magát. Szavak és példatár.

 

I!

SZERZŐK: Sipos Judit–Katalin Thwaites

CÍM: Élj és dolgozz Angliában

KIADÓ: Magánkiadás

ÁR:2490 Ft

HONLAP: siposandco.com

 

A Hammersmith Bridge a Temzén.Most is hasonlít, de William Tierney Clark eredeti terve szerint éppen olyan volt,mint a Lánchíd
A Hammersmith Bridge a Temzén.Most is hasonlít, de William Tierney Clark eredeti terve szerint éppen olyan volt,mint a Lánchíd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.