Részeg csáposok

Verekedő ír nomádok, finn kokainisták, ballonkabátos prágai detektívek – többek között velük is találkozhat, aki jegyet vált a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra.

Az idén húszéves fesztivál öt helyszínen zajlik, a Puskin, az Uránia, a Toldi és az Örökmozgó mellett az A38 Hajón is lesznek vetítések. A mintegy hatvan film közül ezúttal a legtöbb Írországból érkezik. Például a 2011-ben bemutatott Knuckle (Puszta ököllel), amely a zárt közösségben élő ír nomádok véres mindennapjait mutatja be. A film készítői 12 éven át vándoroltak a családokkal, így a néző testközelből láthatja, milyen is az igazi „cigányboksz” – ahogy Guy Ritchie Blöffjében az ír nomádok puszta kezes ökölcsatáit nevezik.

A Knuckle a pénzért és becsületért vívott harcokat szigorúan dokumentarista eszközökkel mutatja be. Ez nem mondható el a Grabbers (Csáposok) című horror-vígjátékról. Jon Wright szórakoztató agymenésében egy kis ír halászfalut gonosz polip támad meg, ami ellen a helyiek konstans részegséggel védekeznek.

A Titanic cseh szekciójának egyik legérdekesebb darabja az Árnyékban. A politikai krimi és a film noir elemeit ötvöző alkotás egy balul elsült ékszerrablás története.

Szintén komolyabb témát dolgoz fel a versenyfilmek között látható Fekete golyó, melynek főszereplője egy helsinki börtönből szabadul, miközben saját elrontott élete és drogfüggő haverjai elől menekül. A fesztivál programja a mozik és az A38 honlapján, valamint a www.titanicfilmfest.hu oldalon érhető el.

I!

04. 03.

04. 13.

CÍM: XX. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

HELYSZÍNEK:

Toldi mozi

Puskin mozi

Uránia Nemzeti Filmszínház

Örökmozgó

A38 Hajó

JEGYÁR:1100 Ft, kedvezményes900 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.