Nem vész el, csak átalakul

Az elmúlt napok fejleménye, hogy a Filmhíradók Online (www.filmhiradok.nava.hu) és a Gramofon Online (www.gramofon.nava.hu) oldalakra kattintva meglepő szolgálati közlemény fogadja a felhasználót. E szerint a 2012. évi CXCIX. törvény értelmében a két szolgáltatáshoz, illetve alkalmazáshoz „kapcsolódó vagyoni értékű jogokat és kötelezettségeket 2013. január 1-jétől a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) gyakorolja”.

A kis közlemény tanúsága szerint a régi filmhíradókat és gramofonlemezeket elérhetővé tévő szolgáltatások már csak jövő hétfőig, április 1-jéig láthatók-hallhatók a NAVA aloldalain.

És mi lesz kedden?

A MaNDA-tól és a NAVA-tól is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy éppen az átadás-átvétel folyik, illetve a legfontosabbakat tekintve már le is zárult ez a folyamat. A helyzet egyébként már csak azért is különleges, mert – bár a NAVA szerverén futottak eddig – az említett szolgáltatások alapját képező, a felhasználók körében rendkívül népszerű gyűjteményeket a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ

Nonprofit Kft. hozta létre, vagyis azok nem részei a NAVA-nak. Amikor a NAVA a médiatörvény értelmében az MTVA-hoz került, a Filmhíradók Online és a Gramofon Online továbbra is a Neumann Kft.-nél maradt. A működtetéshez szükséges állományokat, illetve mindazt, ami a két szolgáltatással kapcsolatban mégis az MTVA-nál volt, már átadták a MaNDA-nak – tudtuk meg Kálomista Zsuzsától, az MTVA archívum és tartalomkereskedelmi igazgatóságának vezetőjétől.

Nemcsak a médiaalap munkatársa, de a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Nonprofit Kft. vezetője, Kollarik Tamás is azt mondja: ők ugyancsak átadták a megfelelő információkat, anyagokat a MaNDA-nak. Kollarik úgy tudja, a MaNDA aktívan dolgozik azon, hogy a két szolgáltatás az általuk működtetett informatikai felületeken is elérhető legyen. Hozzátette: ezek a gyűjtemények más kulturális online különgyűjteményekkel (például az abszolút civil Fortepan. hu-val) együtt kiemelkedő kulturális értékkel bírnak. Abban bízik, hogy a Gramofon Online-t és a Filmhíradó Online-t nemcsak megőrzi, de tovább is fejleszti majd a MaNDA.

A kérdés továbbra is az: mi lesz azután, hogy a NAVA oldaláról eltűnnek a filmhíradók és a gramofonlemezek?

Lovas Lajost külföldön érte utol a Népszabadság. A MaNDA főigazgatójának elmondása szerint éppen azt a szakembert keresik, „aki fel tudja illeszteni, be tudja indítani az összekapcsolt szervereket”. Lovas azt ugyan nem tudta megígérni, hogy már kedden elérhetők lesznek a szolgáltatások a MaNDA-n, hiszen ehhez egyelőre nem adott minden technikai, illetve szoftveres feltétel, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy amint lehet, elindulnak az új, némileg upgrade-elt alkalmazások. Meglátása szerint szó sincs tehát arról, amit az interneten, illetve a közösségi portálok aggódó hozzászólásaiban lehetett olvasni a napokban, hogy ugyanis egyszerűen „lekapcsolják” a Filmhíradó Online-t és a Gramofon Online-t, amelyek ezentúl nem lesznek elérhetők. A két szolgáltatás mindenképpen életben marad, sőt Lovas Lajos állítása szerint további fejlesztéseket eszközölnek majd. Bővítik például a híradók adatbázisát, egyebek mellett tíz, az archívumból még hiányzó esztendő filmhíradóival. (Cs. I. Z.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.