Irodalom, zene, művészet

New York tornyai állnak a Nagykörúton. És ha kávét hozomra nem is kap a hétköznap betévedő firkász, rendszeres irodalmi rendezvénysorozatra idejár majd a művelt közönség.

Na, most majd kapok hideget-meleget, de le kell szögeznem: nem azért szeretjük a New York-palotát, mert annyira szép volna! Beleillik ugyan a múlt századforduló eklektikus építkezéseinek sorába, és emlékeztet rá, milyen gyorsan kapaszkodott kedvenc városunk az akkoriban gyorsan fejlődő európai metropolisok közé, de inkább csak arra figyelmeztet: nem elég gazdaggá válni, ízlés is kellene az igazi értékteremtéshez.

Mindegy, a mindenféle részszépségből kreált grandiózus összevisszaság földszintjén ott az impozáns kávéház, és benne a magyar irodalomtörténet emlékhelye. Mert itt volt asztaluk a XX. századi próza és költészet nagyjainak, idejártak információcserére a kor neves és névtelen hírlapírói. Kávéjuk-briósuk mellől megbámulták a szomszéd asztaloknál ülőket, akiknek volt pénzük fenséges lakomákra.

Azok meg egy kis lenézéssel visszabámultak rájuk, és diszkréten megmutatták izgő-mozgó csemetéiknek, hogy „az a bácsi, ott, írta A Pál utcai fiúkat”, meg borzongva az asztalfőn trónoló férjnek: „Neki van az a regénye, tudja, arról a cselédlányról, aki épp olyan volt,mint amienk, aztán meg mégis meggyilkolta a gazdáit…”

Szóval nincs ennél kínálkozóbb hely irodalmi-művészeti találkaközpont kialakítására. Az első rendezvényen már nagy sikerrel túl is jutott a New York Művészeti Páholy, amelyet óriási lelkesedéssel szervez társaival Juhász Anna, aki a Duna másik oldalán a Hadik kávéházban már bebizonyította, hogy van ilyesmire közönség Budapesten.

Tehát kéthetente hétfőn este érdemes betérni a New Yorkba, bár arra egyáltalán nincs garancia, hogy be is jut, aki későn kapcsol. Éppen ezért előzetesen jelentkezni kell az interneten.

Legközelebb A fehér király című regényével itthon és külföldön is méltán nagy feltűnést keltett Dragomán György és költő felesége Szabó T. Anna képviselik az irodalmat, Gryllus Dorka ezúttal mint színésznő szerepel, a zenét pedig Tóth Evelin énekesnő és a TrióM állítja majd elő.

I!

03. 25.

KEZDÉS: 19.00

HELYSZÍN: New York Kávéház (Budapest VII., Erzsébet krt. 9–11.)

CÍM: New York Művész Páholy

VENDÉGEK: Szabó T. Anna, Dragomán György, Gryllus Dorka, Tóth Evelin, TrióM

HÁZIASSZONY: Juhász Anna

JEGYÁR:1500 Ft

REGISZTRÁCIÓ: newyorkprogram@cafeandevent.eu.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.