Azt teszi, amit akar

Becsüljük meg az összefoglalókat. Hisz hogyan bírnánk ottácsorogni minden rendezvényen, végighallgatni okos emberek beszédeit, bejárni a múzeumokat. A focimeccsek látványos izgalmát sem lehet mindig elviselni 90 percig. Jobb, ha már tudjuk az eredményt, és megnézzük az összefoglalót.

Így vagyok a filmadaptációkkal is. A kritikák szerint primitív képeskönyvek, eltorzítják az eredeti művet. De miért kell olyan komolyan venni a művészetet? Bármennyire képes is magával ragadni, szépségbe emelni, elgondolkoztatni, öt percre megtisztítani, azért mégiscsak játék, szórakozás az egész. Örülni kell egy jó, élvezetes műnek, de az se okoz kárt, amelyik nem sikerül. Érdemes komolyan mérgelődni, ha például Tolsztoj Anna Kareninájából felszínes adaptáció készül? Na és? A könyvet úgyis csak kevesen olvassuk el, jó hát, ha megismerünk belőle valamit, ha kapunk egy jó kis összefoglalót. A legszebb jelenetekkel – a gólokkal. Ha meg él bennünk az irodalmi mű élménye, dumáljunk a filmről egy jót. Hogy tényleg ilyen-e Anna, Vronszkij meg Levin, mit szeretünk a történetben, Tolsztojban, meg hogy mi hogyan csábítottuk el más feleségét.

Várnak ránk az Anna Kareninák. A mozikban a legújabb, Joe Wright eredeti, ritka élvezetes munkája. Ha pedig Győrben sétálunk épp, egy 1997-es Anna pillant ránk a Petőfi Filmklubból. Sophie Marceau. Körülötte sok minden csikorgó és felszínes, de ő éppen elég a varázslathoz. Az a fajta szépség, aki állandóan meglepetést okoz, alkalmazkodó és dacos, fegyelmezett és szenvedélyes, elesett és bátor. Nem meri tudni, mit akar, de azt teszi, amit akar. És ez röpke másfél órában sok mélység nélkül is a magasba röpít.

I!

03. 29.

KEZDÉS: 18.00

HELYSZÍN: Pető Filmklub Pető Sándor Művelődési Ház (Győr, Árpád u. 44.)

CÍM: Anna Karenina amerikai film, 1997

RENDEZŐ: Bernard Rose

SZEREPLŐK: Sophie Marceau, Sean Bean, Alfred Molina

JEGYÁR:300 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.