Tíz tonna régi iratot helyeznek biztonságba

Több mint másfél évszázada nem volt és valószínűleg hosszú ideig nem is lesz olyan léptékű felújítás a sárospataki nagykönyvtárban, mint amely hamarosan kezdődik az értékes könyveket, dokumentumokat őrző intézményben.

A pályázaton nyert 116 millió forintos összegből restaurálják a Pollack Mihály tervezte klasszicista terem berendezéseit, amelyekhez a kezdetektől, vagyis 1834 óta nem nyúltak szakemberek.

Felső-Magyarország egyik legszebb működő műemléke a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei kezelésében levő klasszicista könyvtárterem. A könyvtár maga a kollégium létrehozása, vagyis 1531 után nem sokkal már működött. Az évszázadok alatt elsősorban protestáns főnemesi (például Rákóczi, Dobó, Lorántffy) családok köteteit, iratanyagait gyűjtötték össze a pataki intézmény falai között. Később több egykori pataki diák is a gyűjteményeknek adományozta magánkönyvtárát. Így jött össze a mai, 440 ezres dokumentummennyiség. Itt őrzik a 2006-ban orosz „hadifogságból” hazakerült könyveket is, köztük Lorántffy Zsuzsanna bibliáját.

Dienes Dénes gyűjteményi igazgató szerint már elodázhatatlan volt az állagmegóvás, ugyanis a terem berendezései, vagyis a közel kétszáz éves oszlopsor, a galéria, a polcok, mind fából készültek. Ezeken 1834 óta nem történt olyan lényeges beavatkozás, amely az élettartamuk növelését eredményezte volna. Az igazgató emlékeztetett rá, hogy az utóbbi években többször is voltak már olyan jelek, amelyek a munkálatok időszerűségére figyelmeztettek. 2005-ben például beázott a tető, és a kassai festőművész, Joseph Lintzbauer által festett mennyezeti freskó egy része is leszakadt. Azt követően a tetőszerkezetet ugyan felújították, és a freskó helyreállítását is elvégezték, de komolyabb restaurátori munkára nem jutott pénz. A most elnyert támogatásból végre megoldhatják a terem klímaproblémáit is – tette hozzá az igazgató. A helyiségben ugyanis eddig a legalacsonyabb hőmérséklet télen alig érte el az öt Celsius-fokot, de nyáron akár harmincat is mért a hőmérő. A hőmérséklet-ingadozás nem tett jót a helyben őrzött köteteknek. Most, hogy a felújítás során a terem intarziás parkettáját felszedik, alá lerakhatják az állandó, 18 fok körüli hőmérsékletet biztosító fűtőberendezés elemeit is. Mint kiderült, eddig ezt azért nem tudták megoldani, mert a védett műemlék épületben nem egyszerű épületgépészeti munkákat végezni.

A nagykönyvtár dísztermében 22 ezer kötetet őriznek, ezeknek kell helyet találniuk a szakembereknek a felújítás idejére. Dienes Dénes szerint van még annyi befogadókapacitás a most is használt tárolóhelyiségekben, hogy a restaurálásra váró polcokról lekerülő köteteket megfelelően el tudják helyezni. A körülbelül tíztonnányi dokumentum áthelyezése komoly feladatot jelent a könyvtár munkatársai számára, de a restaurálás várható kezdetére, vagyis május elsejéig meg kell oldaniuk a szállítást. A felújítás idején a látogatás és a kutatás is szünetel – közölte a gyűjteményi igazgató. A pályázati vállalás szerint maga a terem restaurálása november végéig tart, de a hivatalos nyitást 2014. január 15-re tervezik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.