Nézz körül a világban!

Ha érteni akarod a világot címmel ötödszörre rendez az ELTE Társadalomtudományi Kara filmfesztivált. Az év legjobb filmes bulijára a tavalyi négyezer látogatónál is többet várnak.

A Toldi és a Kino moziban a kortárs dokumentumfilm nagyágyúival ismerkedhet meg a magyar közönség. Például a cseh Helena Trestikovával, aki 1974 tavaszán kitalálta, hogy kamerával követi az újszülött Honza életének főbb mozzanatait. Aztán hirtelen eltelt harminchét év, a pajkos kis Honzából először rendetlen kamasz, majd borszagú punk, végül délspanyol hippi lett. A közép-európai Truman-show egyben szubjektív mese a modern Csehországról.

A kínálatban ott van még a Love Addict (Szerelemfüggés) is, amely szerelmi bánattól szenvedő fiatal dánokról szól. Az idén egyébként az északi országból érkezik a legtöbb alkotás, a hét film között megtalálható a skandináv Michael Moore-nak is becézett Mads Brugger nagy vihart kavaró munkája, a The Ambassador (Nagykövet) is. Brugger európai kereskedőnek álcázta magát, és hónapokra beépült a Fekete-Afrikában működő gyémántcsempészek közé.

A fesztivál két leginkább várt alkotása azonban ázsiai történeteket dolgoz fel: a China Heavywight (Nehézsúlyú Kína) a Kína belső vidékein nevelkedő bokszolók kőkemény mindennapjait mutatja be, a The Act of Killing (A gyilkolás maga) a hatvanas évek indonéz nacionalista halálbrigádjainak vezetőit leplezi le, akik hazájukban a mai napig médiasztárok.

A filmek után koncertek várják az érdeklődőket: Barabás Lőrinc, Varga Líviusz és a Volkova Sisters. Ráadásképp az utcai költészet (slam poetry) művelői szedik rímekbe a világot, melyet hiába akarunk megérteni.

I!

03. 20.

03. 24.

HELYSZÍN:

Toldi mozi (Budapest V., Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.)

Kino mozi (Budapest XIII., Szent István krt. 16.)

CÍM: Ha érteni akarod a világot – Az ELTE TÁK dokumentum filmfesztiválja

JEGYÁR:0–1500 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.