Egy „biodíszlet” esélyei

Frigyesi András színházi rendező tudhat valamit. A közelmúltban tizenhárman jelentkeztek a Budaörsi Játékszín vezetésére, közülük 12-en rendelkeztek a színház-igazgatói teendők ellátásához szükséges képesítéssel. Csupán egyetlen pályázónak, Frigyesinek hiányzott az előadó-művészeti törvényben előírt végzettsége. Mégis ő nyerte el az állást.

Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás, korábbi szabad demokrata politikus, aki 2010 óta a Budaörs Fejlődéséért Egyesület színeiben vezeti a várost, a helyi ellenzékkel együtt Szalay Kriszta színésznőt szerette volna a Budaörsi Játékszín élén látni, ám a döntést a képviselő-testületben többséget adó Fidesz–KDNP-frakció hozta meg.

Wittinghoff szerint a jogszabályok lehetővé teszik, hogy a szakminiszter egyéni felmentést adjon az előírt szakmai végzettség alól, amennyiben a pályázó rendelkezik megfelelő színházi gyakorlattal. Márpedig Frigyesi András – akinek magyar–német szakos tanári diplomája van – szakembernek számít a magyarországi német nyelvű színjátszás területén, 1998 óta a Deutsches Theater Budapest ügyvezetője. Budaörsön sem ismeretlen, ő rendezi a Budaörsi Passió német nyelvű előadását.

Frigyesi előre jelezte, nincs meg a szükséges végzettsége. Bár a szakmai javaslattevő bizottságban vita volt, hogy így egyáltalán figyelembe vegyék-e a pályázatát, végül értékelték a munkáját. És azt gyengének találták. A zsűri a tizenháromból hat pályázatot ajánlott az önkormányzat kulturális bizottságának, ezek között nem szerepelt Frigyesi pályamunkája. A tömör értékelésük: „sok energiát fektetett a pályázatba, de gazdasági elképzelései nem túl részletesek”.

Az önkormányzat kulturális bizottsága – amelyben már a helyi politikai erőviszonyok érvényesültek – úgy döntött, valamennyi pályázót személyesen hallgatja meg. Ezek után jelezte a jobboldali többség, hogy a szakmai zsűri által nem támogatott Frigyesire szavaznak. „Egyértelműen politikai döntés született, hiszen a kormányoldalról egyetlen szakmai érv sem hangzott el Frigyesi mellett” – vélekedett Laczik Zoltán MSZP-s városatya, aki hozzátette, a többség erőből vitte keresztül az akaratát, holott eredetileg arról volt szó, hogy konszenzussal választják majd ki az új igazgatót.

Budaörsön sokan találgatják, miért vált a jobboldal favoritjává Frigyesi András. Az egyik verzió szerint: Frigyesi aktív tagja a Magyar Teátrumi Társaságnak, ezért Vidnyánszky Attila emelt szót érte. Ám a Nemzeti Színház leendő igazgatója a helyi sajtóban tagadta, hogy a győztes mellett lobbizott volna. Többen arra tippeltek, hogy a Budaörsi Passiót szervező helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke, Ritter Imre keze lehet a dologban, aki 2010-ben a Fidesz polgármesterjelöltje volt.

Török István fideszes alpolgármester szerint a találgatásoknak nincs alapjuk. Kérdésünkre elmondta, Frigyesi nagyon jó, tartalmas pályázatot nyújtott be, amit a kulturális bizottság előtti személyes meghallgatáson is megvédett, kérdéseikre pedig megnyugtató válaszokat adott. Török szerint a jobboldali többség a miniszteri felmentést nem szakmai, hanem adminisztrációs problémának tekintette.

Szalay Kriszta azt mondta, már a pályázat beadása előtt kapott egy SMS-t egy ismerőstől: nem biztos, hogy esélye lesz az igazgatói posztra. Ennek ellenére a színésznő két hét alatt huszonöt évnyi színházi múltját vetette papírra, pontosabban 45 oldalba. A második figyelmeztető üzenet már a helyi önkormányzattól érkezett, természetesen informálisan. Ebből megtudta: hiába ajánlotta előkelő helyen a pályázatát a szakmai bizottság, hiába van több ezer helyi támogatója, mindez semmit nem számít, mert politikai döntés várható. A kulturális bizottsági ülés után egyre biztosabbnak látta, hogy a közgyűlésbe feltehetőleg biodíszletnek hívják be. Ez először elriasztotta Szalayt, végül mégis úgy döntött, végigcsinálja, hiszen a kulturális grémium Frigyesi mellett őt javasolta meghallgatásra a városatyáknak.

A február 27-i testületi ülésen végül valamennyi pályázatról szavaztak, Frigyesi 8, Szalay 6, a jelenlegi igazgató, Salamon Suba László szintén 6 voksot kapott.

A színésznő az eredmény ismeretében sem érzi csalódottnak magát. Mint mondja, nem az ő szégyene, hogy ma nem lehet befutni egy pályázaton, ha nem áll mögötte politikai párt. A színésznő amúgy nem fellebbez, mert nem szeretne erőből posztot kapni. Idáig eljutni is szép, ugyanakkor sajnálja, hogy egy ilyen méltatlan választáshoz kellett statisztálnia.

Wittinghoff Tamást – aki szerint a jobboldali többség előre jelezte, mindenképpen Frigyesi lesz a befutó – meglepte, hogy Török István már a döntés napján jelezte az Emmi kulturális államtitkárának a végeredményt, és a határozat írásba foglalása előtt kérte L. Simon László intézkedését. „Az még inkább megdöbbentett, hogy az utolsó hivatali munkanapját töltő államtitkárnak volt ideje azonnal aláírni a mentesítő határozatot” – tette hozzá a polgármester.

Ami a rendkívüli gyorsaságot illeti, Török kérdésünkre azt mondta: célszerűnek látta már a szavazás napján jelezni a minisztériumnak az eredményt, mivel az államtitkárváltás miatt félő volt, hogy elhúzódhat, míg az új vezető átveszi a folyamatban lévő ügyeket. Az exállamtitkárt megkérdeztük: az utolsó munkanapján miért tartotta fontosnak, hogy mindenképpen megadja a felmentést. L. Simon erre csak annyit közölt: „A város vezetése döntött úgy, hogy Frigyesi Andrással szeretnének együtt dolgozni. Ezt elfogadtam, és ezért kapta meg a művész a felmentést.”

Az alpolgármester szerint L. Simon a „minisztertől átruházott hatáskörénél fogva” jogszerűen adta meg a felmentést. Wittinghoff ebben nem olyan biztos, ezért levelet írt Balog Zoltánnak, amelyben azt kérte a minisztertől, vizsgálja ki a történteket. A városvezető szerint az sem zárható ki, hogy a tárca érvényteleníti a pályázatot, és új eljárásra kötelezi az önkormányzatot.

Az ellenzék szerint egyértelműen politikai döntés született
Az ellenzék szerint egyértelműen politikai döntés született
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.