Jó ember voltál

Hatvanöt év fölöttieknek nem fontos megnézniük ezt a filmet, és az ajánlót se olvassák el róla. Nem hiszem, hogybárki is arra vágyik közülük, hogy gyengéden megsimogassák a fejét, és könnyes szemmel rámosolyogjanak: Kedves, jó ember voltál. Kár, hogy te is meg fogsz halni.

A fiatalabbak azonban menjenek el a szentendrei P’art mozi filmklubjába, a Lélekmozi programra, és nézzék meg Mike Leigh alkotását. A legjobb helyen lesznek rabul ejtve, mert amit látnak, arról beszélgetni kell, méghozzá azonnal.

A rendező kivételes tehetség, de nagyon sok mai angol film erénye, hogy szinte szappanoperás életképekből tudnak kedélyesen átvezetni a művészetbe. Mintha minden londoni vörös téglás házban lenne egy helyiség, ahol a vendég váratlanul beleborzong az igazság nyikorgó ajtajának érintésébe. De tud tovább mosolyogni, és csak ennyit mond: milyen jópofa dolog!

Leigh házának vendége is élvezheti a pillanatnyi sokkot: milyen jópofa az öregség, milyen elegánsan közeledik a kedves halál! Csak aztán fogja meg valaki kezét, és beszélje ki magából ezt a furcsa élményt. Ne várja meg az utóhatást, mikor éjszaka rátörnek a gyötrő felismerések, és az ágyhoz ragasztja az elmúlás ürességének verítéke. Hiába próbál meg majd a film bölcsen, derűsen elszáradó, szeretetben egymásba olvadt házaspárjára gondolni, már látni fogja, hogy ők is csak vergődnek az öregségben. A bomlást nem érdekli, kinek sikerült valami az életben, és kinek nem. Fütyül rá, méltósággal vagy depresszióval fogadják-e. Mindenkit megkínoz. Úgyhogy, kedves klubvezetők, legyen hosszú az a beszélgetés az elmúlás egyik legszebb filmjéről. Ötvenévesen még alighanem izgalmas ezzel szembenézni, fiatalon pedig akár szórakoztató is lehet.

I!

03.12.

KEZDÉS: 18.30.

HELYSZÍN: Lélekmozi Filmklub (P’art mozi, Szentendre, Dunakorzó 18.)

CÍM: Még egy év (Another Year) angol lm, 2010

RENDEZTE: Mike Leigh

SZEREPLŐK: Jim Broadbent, Ruth Sheen, Lesley Manville

VEZETI: Tanner Gábor

JEGYÁR:600 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.