Fejjel a falnak

Amikor az életrevaló kísérletezés és a klasszikus modern összefog: a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős diákjaiból összeállt HOPPart társulat és a 2008-ban alakult Szputnyik Hajózási Társulat közös produkciója a Kottavető, avagy fejjel a hangfalnak címet viseli.

Mintha a közönség csakis a jól beváltat szeretné megint és megint, a művész viszont nem nyugszik, már a legújabb sem elég neki: tovább, előre! Amit már elért, kevés, amit már eljátszott, régi, akikkel már csinálta, elmaradnak, vagy másokkal keverednek.

Itt van például a Szputnyik Hajózási Társulat, túl a hagyományos színházi koncepciót kiegészítve társadalmi problémákat is feszegető Social Error elnevezésű projekten, amely nemzetközi koprodukció ban készült öt külföldi és egy magyar színház részvételével.

Meg a HOPPart, amelyik végzős színihallgatók dactársulataként kezdte, és addig jutott, hogy már szertevinnék tagjait, pedig akkor úgy volt, hogy nem kellenek senkinek. Hát felforgattak mindent, amit tudtak, megtapasztalták és megmutatták, mit ér a szabadság. Először bevették a Merlint, és most, hogy már nem lehet az övék, összeálltak az új helyen, és megint elvetik, amit más követni akar.

Aki már rájuk talált, annak minden ismerős lesz: a klasszikus zenéből vett dallamok meg a rájuk eddig is jellemző hangzásvilág. De neki is új lesz az, hogyan lehet a kettőt összekapcsolni. S még az is lehet, ha elsőre meghökken, elmegy újra. S újra csodálkozni fog, mert megint más lesz az egész: ahol elvetik a kottát, marad a különleges és egyedi: nem lesz két egyforma előadás, két ugyanolyan hangulat.

A rendező, Polgár Csaba, már dolgozott a HOPPart társulattal a nagy sikerű Korijolánusz című előadásban, ami a szakmát is meggyőzte: 2011-benmegkapta a Színikritikusok Díját a legjobb független színházi előadás kategóriájában.

ÉVFORDULÓK

SZÖVEG: ONGJERTH HANNA

Március 11.

Szegény Mária Lujza, vőlegénye, Napóleon Bonaparte nélkül, egyedül állt oltárhoz 203 éve.

Március 12.

119 éve dobta a piacra Asa Griggs Candler új fej- és gyomorfájás csillapítóját, a Coca-Colát.

Március 13.

Kevesen ejtik jól az egyetem nevét, melyet 374 éve kereszteltek el John Harvard teológusról.

Március 14.

Amikor Einstein a 62 éve türelmetlenül nyelvet öltött a fotósokra, nem tudhatta, hogy az iskolai zikakönyvekbe is e képet teszik majd.

Március 15.

Vidám grafikákkal és meghökkentő adatokkal magyarázza el a világ első domain neve alatt futó 28 éves honlap, miért nem tudnánk meglenni internet nélkül.

Március 16.

19 éve Tonya Harding műkorcsolyázónő nem látott más megoldást olimpiai esélyeinek javítására, mint hogy a verseny előtt térden vágják a riválisát egy viperával.

Március 17.

Éppen 139 évvel ezelőtt született Magyarország legsikeresebb sport(o)lója, Kincsem.

I!

03. 14.

KEZDÉS: 9.30

HELYSZÍN: Átrium Film-Színház (Budapest II., Margit krt. 55.)

CÍM: Kottavető, avagy fejjel a hangfalnak

RENDEZŐ: Polgár Csaba

ELŐADJA: HOPPart Szputnyik Hajózási Társulat

JEGYÁR: 2500-3000 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.