Az a dús bronzhatás

Különös ötlettel lepte meg szerkesztőségünket egy olvasónk szoborlopásokról szóló legutóbbi cikkünk olvastán. Az elképzeléssel szembesítettük a köztéri szobrok ügyében illetékes Budapest Galéria szakemberét és a Budapesti Városvédő Egyesület elnökét is.

A Margit-szigeten ebben az évben egyetlen ellopott szobor pótlására, visszahelyezésére sem lesz lehetőség, természetesen a pénzhiány miatt – írtuk nemrég. Ez azt jelenti, hogy a publikum továbbra sem láthatja Kisfaludi Stróbl Zsigmond Izsó Miklóst ábrázoló mellszobrát, Segesdi György Stróbl Alajos-portéját, Domonkos Béla Gábor Andor-szobrát, Beck Ö. Fülöp önportréját, Varga Imre József Attila-, valamint Pátzay Pál Kodály Zoltán- és Derkovits Gyula-mellszobrát, amelyeket 2011 óta fájdalmasan hiányolunk posztamenseikről. A két utóbbi művet a sorozatrablás után maga a Budapest Galéria szereltette le, megelőzendő, hogy azokat is elvigyék – adtuk hírül.

Írásunk nyomán megkeresett bennünket egy budapesti mintakészítő, aki érdekes felvetéssel rukkolt elő: mi volna, ha a szigeti büsztöket nem bronzmásolatokkal pótolnák, hanem műgyantakópiákkal? Mi tagadás, hátrahőköltünk, de Mohácsi Miklós gyorsan eligazított, miszerint ne közönséges műgyantára gondoljunk, hanem egy olyan, üvegszállal erősített, bronzhatásúra színezett epoxigyanta-féleségre, amelyből az eredeti alkotással szinte tökéletesen megegyező látványt nyújtó „öntvény” készíthető. Vagyis olyan alkotás, amely – mint állítja – a közönség számára értékes, a megmintázott notabilitáshoz méltó, viszont egészen biztos, hogy senki nem akarja ellopni. Nem mellesleg: egy efféle szobor elkészítése a tizedébe kerül a megrendelőnek (egy átlagos méretű darab durván 200 ezer forintból kihozható), mint ha ragaszkodna a bronzhoz, és szintén nem mellesleg: kitűnően bírja az időjárás viszontagságait, sőt, ahogy a mester fogalmazott, „féltéglaálló”.

Az elképzelés egyedi, de nem teljesen előzmény nélküli, tovább megyünk: legalább egy referenciamunka már létezik is. A monorierdei önkormányzat 2009-ben Szent István-büsztöt rendelt Anka Margit szobrászművésztől. Mivel komoly szempont volt, hogy a gipszminta alapján elkészítendő mű a lehető legolcsóbb legyen, és ne keltse fel a fémtolvajok figyelmét, a választás a különleges műgyantára esett; a munkával Mohácsit bízták meg, aki a saját maga által kidolgozott eljárás nyomán el is készítette a mellszobrot, azt azonban – anyagi okok miatt – máig sem állították fel. A műhelyben várja sorsa jobbra fordulását.

A Budapest Galéria osztályvezetője szerint Mohácsi módszere belső terekben, műtárgy-sokszorosításnál nem ismeretlen. Szilágyi András azonban megjegyezte: mivel nem ismerik pontosan, mit tud a bronzhatású patina, mert a szabad ég alatt még nem bizonyított, legalább nyolc-tíz évig tesztelni kellene, mit tud valójában a szélsőséges kontinentális éghajlaton – csak ezután lehetne az anyag kültéri alkalmazásáról beszélni. Emellett valószínűleg a művészeket sem volna könnyű meggyőzni, hogy bronz helyett műgyantából készíttessék el műveiket. Egyébként a Margit-szigeten néhány éve kísérleteztek egy hasonló anyaggal, de a próba sajnos nem sikerült, a fémtolvajok össze-vissza törték dühükben a szobrot, miután rájöttek, hogy „átverték őket”. Ezt sem árt figyelembe venni.

Ráday Mihály egy történettel reflektált a Mohácsi-féle felvetésre. Amikor Kossuth Lajos 1851–1852-es egyesült államokbeli utazását követte Csorba Lászlóval – mesélte lapunknak –, igyekezett megörökíteni az akkori MTV 1848/49-es sorozatműsora számára mindent, ami az úttal, Kossuth emlékezetével összefügg Amerikában. Jártak St. Louisban is, ahol sokáig kőoszlopra erősített dombormű őrizte Kossuth emlékét. Ezt a bronz domborművet azonban egy napon ellopták – a helyi magyar közösség pótolta, de aztán megint lába kélt, és akkor már műanyagból öntötték ki a gipszmintát. Csakhogy: már ez a bronzszínű plasztik dombormű sincs a helyén – idézte fel. Mindent egybevetve úgy gondolja: meg lehet próbálni a műgyantás pótlást nálunk is, hátha tényleg csak a bronz kell egyeseknek, a híres ember, a költő, a szobrász, a festő portréja nem. Átmenetileg tehát elfogadható a megoldás, de csak átmenetileg: amíg nem lesz jobb világ.

Ércnél maradandóbb

A közterületi fémek műanyagra váltása nem szokatlan fordulat Budapesten. A VII. kerületi önkormányzat például már hét éve, a 2006-os utcanév- és házszámtáblacsere, -pótlás előtt úgy döntött: nem kísérletezik tovább a vassal, a városrész 1000 sarkára és 1300 kapujára műanyagból rendel új táblát. A város vezetése elismerte: eredetileg újra fém, sőt közelebbről és még inkább öntöttvas táblákat szerettek volna, a hagyományokhoz és a környezethez leginkább ezek illenének. A fémtolvajok miatt azonban ez eleve halálra ítélt ötlet lett volna.

Mohácsi Miklós korántsem közönséges műgyantából alkot
Mohácsi Miklós korántsem közönséges műgyantából alkot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.