Jupiter szabadsága

Van sok kis hasznos történész, akik elsősorban kutatnak és anyagot szolgáltatnak, akadnak – persze kevesen – rendszeralkotó, teóriaépítő, szintetizáló nagy történészek, és vannak a középfajúak, amilyen például Gerő András. Az ő mostanában született munkái nem kutatás, hanem olvasás eredményei, s azokban nem rendszert alkot, hanem véleményt. Írni is, olvasni is ezeket a középfajú dolgozatokat a legkönnyebb és a legkellemesebb.

A kötet első tanulmánya arról szól, miért tekinthetjük Széchenyi életművét modellértékűnek. Gerő fölidézi egy valóban nagy formátumú történész, Lackó Miklós heurisztikus hasonlatát. E szerint Széchenyi a világot fizikai egységként értelmezi, melynek elemeit csak óvatosan lehet mozgatni, mert könnyen egymásra dőlnek.

Kossuth ellenben kémiai egységnek látja a világot, amelyben egy új elem megjelenése az egész jellegét minőségileg átalakító reakciót indít be. Széchenyi mutatja az európai polgárosodás modelljét magyarító, termékeny patriotizmus középútját a forradalmi-nacionalista és a technokrata-abszolutista tévutak között.

Ezen az úton érte el Magyarország a kiegyezés után, amit elért; s Gerő szerint az lenne a legjobb, ha „frissített formában” visszatérnénk „a magyar polgárosodás széchenyiánus ethoszához”. Ez megfontolandó ajánlat, csak az nem világos, hogy amit szabad Gerőnek, miért nem szabad a kisszekfűnek. Szekfű Gyula ugyanis néhány esszével később jól megkapja a magáét, amiért hamis történelmi legitimitáspótlékot szolgáltat, amikor Széchenyiből kreál értékmércét, amellyel „igazolja és kritizálja a múltat, a jelent, a jövőt”. Ebben az esszében Gerő arról értekezik, miként használja a politika a történelmet és a történészt. Jellemzi azt a helyzetet, amelyben a nyilvános, közvetlen politikai tevékenység helyett „a politika és a neki megfelelő identitás számára történeti muníciót biztosító ideológiával, érvkészlettel áll elő a historikus.

Ez utóbbi igen elegáns lehetőség, hiszen úgy lehet közszereplő a történész, hogy látszólag megőrzi szakmai rezerváltságát.” Gerő nem vallja magáénak ezt az elegáns lehetőséget, noha bizonyára nem veti meg. Ezt mutatja eddigi pályája, melynek során az SZDSZ háttér-teoretikusaként a Szabadelvű Hitvallással megalapozta a párt liberális államfelfogásának revízióját; s ezt mutatja ez a kötet is, melyben a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának és a Nemzeti Hitvallásnak az elemzésével szolgáltat történeti muníciót az ellenzék számára. Gerő jól látja, milyen nehéz megtalálni az általa legjobbnak gondolt történészi pozíciót, a termékeny egyensúlyt a politikától, a közélettől való elzárkózás és a politikai szükségletek kiszolgálása között.

Gerő úgy gondolja, akkor lenne lehetőség rá, hogy a politikában való részvétel a történész számára ne a szakmájából adódó kényszer legyen, hanem csupán lehetőség, ha a politikai legitimáció szilárdan és egyértelműen a választásokon kifejeződő társadalmi szerződéshez kötődne. Tehát nem történelmi alapon állna, nem igényelné a történelem felhasználását. Attól tartok, ilyen lehetőség nincs. Hiszen a „szerződéses” legitimációt biztosító szavazatok megszerzéséhez is szükség van egy politikai irányzat történelmi versenyképességének, erőfölényének igazolására.

Gerő András sajnos nem tudta megállni, hogy a tavaly általa meglehetősen alkalmatlan tárgyon provokált vitát bele ne rángassa a hajánál fogva ebbe a kötetbe is egy terjedelmes lábjegyzet formájában. Viszont a kötet egyik legérdekesebb fejezetéből, amely az Újlipótvárosról szól, kiderül, hogy Gerő sem tudja, de egyáltalán nem is akarja elkerülni, hogy a zsidók magas arányának jelentőséget tulajdonítson egy olyan folyamatban, melyben az érintettek nem zsidóként vettek részt.

A kötet másik kiemelkedően érdekes írása azt taglalja, miért tartózkodott az Osztrák–Magyar Monarchia attól, hogy gyarmatokat szerezzen, holott nagyon is szerezhetett volna, és milyen következményei lettek ennek a tartózkodásnak. Miután a külső hódítás missziós eszméje nem oldotta a belső feszültségeket, mindenki mindenkit belső gyarmatosítónak vélt és akként utált. Viszont legalább Európán kívül nem utáltak minket. Sokra mentünk vele.

Habsburg Történeti Intézet, 304 oldal, 3990 forint

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.