Renitensekmozija

Amikor a Toldi, akkor még City mozi kapui először megnyíltak, a pesti polgárok nem használták a kultikus szót. A Toldi már 1932-ben is új utakat keresett.

A Belváros napközbeni élénk forgataga a banki és hivatali munkaidő lejártával néptelen, csendes utcák gyűjtőhelye. Így volt ez 1932-ben is, de a szakmáját elhagyó ex-bankár, lázadó, hóbortosnak mondott tulajdonos merész volt, és a városban elsőként mutatta be Walt Disney Miki egerét és Donald kacsáját, így biztosítva a kellő számú látogatót. A mozi a második világháború idején is újítónak számított, a központ által nem szabályozottan kisfilmeket is játszott. 1950-ben először az Úttörő nevet kapta a keresztelőt helyettesítő névadón, majd egy év múlva lett Toldi mozi. Nem sokkal később Plasztikus filmszínházként a világon másodikként vetített háromdimenziós filmeket. A hetvenes években jobb értelmiségi körökben sikk volt a Budapest első művészmozijaként aposztrofált Toldiba járni, a Bajcsy-Zsilinszky út egyike lett a másképp gondolkodók találkozóhelyeinek. A Tiltott-Tűrt-Támogatott három T-jéből a középső jellemezte. Aki rögvest bemutatáskor akarta látni a kortárs művészfilmeket, Fellini, Bergman, Antonioni, Tarkovszkij, Jirí Menzel, Milos Forman, Truffaut, Bertolucci, Bunuel, Jancsó, Makk, Bódy alkotásait vagy egy Andrzej Wajda retrospektívet, az a 47-es és 49-es villamossal döcögött a későbbi 3-as metró vonalán.

Az 1959-ben indult, és tagjai számára bemutatási kötelezettség nélküli filmkészítés, tehát a cenzúra nélküli kísérletezés lehetőségét biztosító, legendás rendezők legendás filmjeit bemutató Balázs Béla Stúdió nem sokkal a rendszerváltást követően talált otthonra a Toldiban. A BBS előnévvel működő moziba ismét divat volt járni, fiatal rendezők tartották premier előtti vetítéseiket, amelyeken mindenki ott volt, aki számított. A Toldi ad helyet a Horváth György szervezte, a mainstreamből kimaradó, rendhagyó és merész filmeket Budapesten bemutató Titanic Filmfesztiválnak is.

TÖBB MINT

A Toldihoz köthető a Rocky Horror Picture Show-ból készült rockopera részleteinek bemutatása, amelyben vörösborral fölöntött kádak és néger táncosnők lepték meg a nézőt, otthont adott melegfesztiválnak, szolgált az első, akkor még mobiltelefontalan hajtáspajtások telefonközpontjaként és pihenőhelyeként. Mostanság Durst György kedd estéivel, 24 órás filmmaratonnal, animációs ünneppel és a

Budapesti Építészeti Filmnapokkal kerül a kulturális programajánlókba.

I!

03. 01.

03. 05.

CÍM: Budapesti Építészeti Filmnapok

HELYSZÍN: Toldimozi (Budapest V., Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.)

JEGYÁR: egy filmes:1200 Ft, napijegy: 1800,2400 Ftbérlet:5000 Ft

HONLAP: www.kek.org.hu/filmnapok

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.