Szegény aratás

Egyvalami biztosnak tűnik: március 3-án szó sem lesz szegény aratásról, aszályról, vízben szegény területről. Nem bolondultunk meg (teljesen), nem a mezőgazdasági rovatba szánjuk e cikket, hanem az Úzgin Űver koncertjét ajánljuk teljes szívvel.

A Művelődési Szinten (MüSzi), vagyis a Corvin áruház nem kereskedelmi célra használt területein lép fel jövő vasárnap a már több mint két évtizedes múltra visszatekintő, Kecskeméten alapított zenekar. És akkor most feloldjuk a rejtjelet: mongol eredetű helységnév az Úzgin Űver, körülbelül azt jelenti, hogy szegény aratás. De nem csak ennyi: a helységben ősi, kultikus temetkezési területet tártak fel, igazi titokbányát. Amilyen a zenekar maga.

Saját bevallásuk szerint is az a céljuk, hogy a különféle népzenékből kiindulva, az ősi és a modern hangszereket, hangzásokat és technikákat vegyítve alakítsák ki egyéni zenei világukat. Téved azonban, aki azt gondolja, hogy átiratokat „gyárt” az Úzgin Űver. Saját dalokból áll a portfolió, még akkor is, ha a vájtfülűek talán felismernek némi balkáni, török, perzsa és örmény hatást, mondjuk a dzsessz, a rock, a breakbeat és a dub mellett.

Szöveg nélküli kompozíciókkal operál a zenekar, az emberi hang itt ugyancsak hangszer a furulya, a zurna, a kaval, a duduk, a doromb, a duda, a hegedű, a dobok, a kanna, a tonbak, a gitárok, valamint az elektronikus kütyük között. Huszonegy éve jött ki az első anyaguk, még a boldogult kazettás korszakban; a 2010-es Bucka című lemezt tavaly ReBucKaként, vagyis remix válogatásalbum formájában is megjelentették.

Az elmúlt években lényegében az összes jelentős hazai koncerthelyszínen odacsaptak, a szórásból nem maradtak ki a fesztiválok sem. De határainkon túl is bizonyítottak már: külföldi színpadok, sőt a nemzetközi zenei workshopok résztvevői is az ő dicséretüket zengik. Számos színházi és bábszínházi előadáshoz készítettek zenét, meg animációs és játékfilmekhez. Efelől nyugodtan meg lehet kérdezni Somogyi Istvánt, a Maskarás Céhet, Szoboszlay Pétert vagy akár Jancsó Miklóst. De mégis az a legjobb, ha kérdezősködés helyett elmegy az ember szépen a MüSzibe, és megnézi-meghallgatja jól a Farkas Marcsi, Homoki Péter, Majoros Gyula, Szilágyi Áron és Almási Krisztián alkotta Úzgin Űver koncertjét.

I!

03. 03.

KEZDÉS: 20.00

HELYSZÍN: MüSzi (Budapest VIII., Blaha Lujza tér 1.)

CÍM: Úzgin Űverkoncert

BELÉPÉS: ingyenes

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.