Einstand

Most, hogy ideköltöztünk, rájöttem, még mindig nem működik a Pál utcai fiúk-projekt. Úgy látszik, nem minden jó ötlet valósul meg. Azért egy kellemes sétát megér a regény!

Még a szilveszterkor elhunyt Csécsei Béla volt a józsefvárosi polgármester, amikor kitalálták, hogy meg kellene teremteni a Pál utcai fiúkhoz kapcsolódó helyszínek rendszerét: olyan túrát lehetne köré szervezni, mint június 16-án Dublinban (és Szombathelyen!) a Bloomsday. (James Joyce Ulyssese játszódik e napon, és minden évben nagy tömeg járja végig a főhős, Leopold Bloom, azaz Virág Lipót útvonalát az ír fővárosban, illetve látogatja meg a regény szerinti szülőházát Vas megye székhelyén.) Akkor úgy tervezték, hogy a Molnár-regény helyszínein táblákat helyeznek el, programokat szerveznek azoknak, akik szívesen nézegetik-fényképezik egy fiktív történet valóságos színterét.

Mint mindenki, gyerekként olvastam, emlékszem, mennyire megrázott, amikor egyszer a való életben megláttam az utcatáblát: Mária utca. Izgatottan rá is fordultam a keresztezőre, és tényleg, ki volt írva: Pál utca. A grund helyén meg ott állt az, amiről Janó, a tót mondja Bokának a könyv végén, hogy hétfőn kezdik építeni a „nagy, háromemeletes házat... akié a grund, az csináltatja”.

De hiszen nem is gyerekkönyv ez, hanem a világvárossá fejlődő Budapest regénye, benne a jövő polgárainak rajzával. Akik összes problémáival együtt eljátsszák a demokráciát, aztán meg átrendeződnek hadsereggé, és halálosan komolyan megvédik a hazát. Közben meg árulás, erőszak, megalázottság, önfeláldozás lesz osztályrészük, megtudják-átérzik, mi a becsület, kicsinyesség és nagyvonalúság, az ellenfél lenézése és tisztelete.

Több mint száz év alatt körben meg- és átépült a város, és jó kis sétát lehet tenni vezető nélkül is. Mondjuk a Kálvin térről a Török Pál utcán, Lónyai utcán át a Köztelek utcára, azután jön a Kinizsi utca–Mária utca–Pál utca–József körút, onnan meg a Práter utca, ahol 2007 óta nézik a Pásztorok a golyózó fiúkat Szanyi Péter Einstand című szobra szereplőiként a – tavaly megszüntetett – általános iskola bejárata előtt.

Azután a Népszabadság új székháza mögött, a Nagytemplom utcában a régi projekt egy másik megvalósult helyszíne, a Grund. Szép kis séta, de ne legyen itt vége, már csak egy kilométert kell megtenni az Illés utcáig, ahol még teljes szépségében áll a vörösingesek Füvészkertje.

I!

SZOBRÁSZ: Szanyi Péter

CÍM: Einstand

HELYSZÍN: Budapest VIII., Páter u. 15.

HELY: Füvészkert ELTE Botanikus Kertje (Budapest VIII., Illés u. 25.)

NYITVA: 09.00 –16.00

JEGYÁR: 850 Ft, diák/nyugdíjas: 400 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.