A túlzás egysége

Marjai Judit fotográfus annak idején (ne mondjuk meg, mikor) a kamera túlsó oldalán állt, fotómodellként volt furcsa és nagyon szép, néhány éve már a kamera innenső oldalán találjuk, most a munkáiról mondhatjuk, hogy furcsa és szép.

Lehet amúgy, hogy a fotóművészek (a nagyon igaziak, az öreg rókák, a sokat látott profik) közül többen azt mondják, Marjai fotósorozatai látványos ötletbörzék csupán, azt azért ne tagadjuk el: viszonylag sok közöttük a meghökkentő ötlet és az odaadó, részletező kivitelezés. De, ha nem akarunk gőgösen és finnyásan kutakodni az éppen szárba szökkenő életműben, akkor azt azért bátran mondhatjuk: rokonszenves és tetszetős, és főképpen: tényleg meglepő. Politikusnőt virágcserépbe ültetni, írónőt húslevessel telt kádba, híres tévéseket, a celebvilág egy-két szereplőjét meglepő környezetbe installálni azért mégiscsak valami.

Ezúttal megint egy szokatlan sorozat: az A38 kiállítóterében február 18-tól két sorozat látható, az egyiken nagyméretű festővásznakra nyomott fényképeken ruhátlan, kövér hölgy, a másikon kék fényben fürdő, fregolira csipeszelt tárgyak.

A rendkívül kövér nő kitárulkozása már-már provokatív. A hús nyers előmutatkozása, alkalmi hurkákba, formákba rendeződése, valamint a ruhaszárító kötélen lógó, halott tárgyak hideg nyugalma érdekes kontrasztot ad. Másfelől valami egység is mutatkozik: a riasztó túlzások nyújtotta egység, a riasztó túlzások átbillenése az ellenkező oldalra: a kövérségből már-már szépség lesz, a hideg mozdulatlanságból meg már-már békés csendesség.

Jó, nem fecsegek tovább: nézzék meg, érdemes.

 

ÉVFORDULÓK

Szöveg: Ongjerth Hanna

Február 25.

Claudius császár két legyet ütött egy csapásra, unokahúga, egyben felesége tiszteletére 1963 éve megalapította Köln városát.

Február 26.

Hiába kapott egy szigetet és évi kétmillió márkát, a száműzött francia császár, Napóleon Bonaparte 198 éve ezer katonával mégis megszökött Elbáról.

Február 27.

141 éve szerzett diplomát Charlotte E. Ray, az első jogász, aki nemcsak nő, de ráadásul fekete is volt.

Február 28.

947 éve nyitották meg a világ egyik legimpozánsabb kriptáját, a londoni Westminster-apátságot.

Március 1.

15 évvel Miss Marple feltűnése előtt, 101 esztendeje nevezték ki Isabella Goodwint, az első női nyomozót.

Március 2.

Gondolta-e volna bárki a 137 éve világra jött vörös fejű újszülöttről, hogy egy szép napon Tiszteletre méltó XII. Piuszként fogják emlegetni?

Március 3.

90 éve jelent meg a piros keretes Time magazin. Csak egyszer, 2001. szeptember 11. után volt fekete.

 

I!

BEZÁR: 02. 24.

HELYSZÍN: A38 Hajó (Budapest XI., Pető híd budai hídfő)

KEZDÉS: 18.00

CÍM: Hideg és meztelen

EGYEZTETÉS: 464-3940

BELÉPÉS: ingyenes

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.