A magyar celebugaron

Csöppet sem tartanám indokoltnak, ha a Barcelona futballistáinak néptánc párbaját – kivételt képez a Messi–Xavi csúcsrangadó – vagy a regionális ketrecharc verseny elődöntőseinek szavalóvetélkedőjét tűzné műsorra valamelyik televíziós csatorna. Ultraortodox feltételezésem szerint a labdarúgók akkor szórakoztatják a célcsoportot, ha a tiki-takával bűvölnek, a gladiátorok pedig akkor, ha letépik az ellenfél fejét.

Ezzel a teóriával aligha értenek egyet a Super TV2 illetékesei, amennyiben a két évvel ezelőtt az anyacsatornán debütáló A nagy duett című produkciót ismét a képernyőre küldték. Ennek keretében a „hazai popsztárvilág” prominensei úgynevezett celebekkel párban énekelnek. Ha a vasárnap estét ennek a show-nak szentelik, akkor biztosan közérdeklődésre tart számot Kovács Lázár szakács, Zsidró Tamás fodrász és Dopeman rapper, alternatív köztársasági elnök nótahangja. Nyilván annak ellenére is így van, hogy a bemutatott attrakcióknak csupán elenyésző része konkurálhat egy átlagos pesti karaokebár szombat hajnali kínálatával. Akkor ugyanis a könyvvizsgáló cégek fiatal öltönyösei – eufemisztikusan szólva – kiengedik a gőzt (értsd: berúgnak, mint az állat), és féktelen mulatozásba kezdenek, minek nyomán a repertoár Cserháti Zsuzsától a Metallicáig ér.

Csak hát a hét közben Excel-táblákkal hadakozó buli dalolók nem alkalmasak a műsor iránti érdeklődés fokozására, ellentétben a felvonultatott hírességekkel. Az utóbbiaknak köszönhetően ugyanis két adás között olyan releváns ügyek tematizálhatják a közvéleményt, mint az: Détár Enikő ruhája színével megegyező árnyalatú bugyit villantott, Pataky Attila előadó mennyire fogta meg Görög Zita modell combját, Szinetár Dóra fenékrészletet mutatott.

Ami nem a körítést illeti: Liptai Claudia és Till Attila könnyedén vezényli az élő adást, a kulisszák látványosak, Kasza Tibor (zsűritag 1.) csöppet sem idegesítőbb, mint máskor, Balázs Klárin (zsűritag 2.) éppen csak annyi smink van, amennyi elég egy lánygimnázium szalagavatóra készülő állományának kifestésére, Dobrády Ákos (zsűritag 3.) elvan, Lakatos Márk stylist, fellépő föltűnően jól érzi magát a színpadon Bangó Margit társaként. Azt is fontos megjegyezni, hogy a szereplőválogatás klasszisokkal jobban sikerült, mint az előző szériánál, amihez hozzájárult az, hogy Hajdú Pétert sikerült kihagyni, s még Schobert Norbert sem kúszott be a mezőnybe.

Ám a formátum borzasztóan ötletszegény: egyszerű celebtároló, amely tartózkodik attól, hogy bármilyen tekintetben is progresszív legyen. Igaz, számít az esemesekre (darabja bruttó 330 forint). Az amúgy külön dolgozat témája lehetne, miért érzi bárki szükségét annak, hogy pénzt áldozzon a Gesztesi Károly, Csézy vagy a Cseke Katinka, Kökény Attila kettős támogatására. A motiváció nem teljesen érthető, bár a Messi–Xavi néptáncpartin is biztosan ömlenének a szavazatok arra, hogy kinek a fejét rúgja le a bíró, ha a találkozó esetleg döntetlennel zárul.

És nem azzal van a baj, hogy a műsor csupán szórakoztatni akarja a hét végére agyzsibbadt nézőt, hanem azzal: kreativitása kimerül az újrahasznosítható celebek újrahasznosításában. Márpedig akadnak a műfajban olyan vetélytársak, amelyek eredetiek, ötletesek vagy csak hangulatosak (a részletekért lásd például az Éden Hotelt). Hogy a népnevelő romantikát se nélkülözzük, azt azért megjegyeznénk, hogy éppen tombol a kultúrkampf. Okosmaskarába öltözött udvari bolondok osztják az észt, s még csak a levegőbe sem csapnak örömükben, hogy ma még Vidnyánszkyt ültethetik Alföldi helyére. Pedig ha az illetékesek hasonlóan sikeresen reagálnak a kor kihívásaira, mint eddig, akkor hamarosan VV Éva és BB Pongó közül választhatják ki a Nemzeti Színház új direktorát.

És csöppet sem kell meglepődniük, ha csak esemesben voksolhatnak majd. Darabja bruttó 330 forint.

Lakatos Márk és Bangó Margit
Lakatos Márk és Bangó Margit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.