SZIMBA

Az 1970-es évek elején Haris László fotográfus és Szemadám György képzőművész merész kísérletsorozatba kezdett. Az Állatkert Barlangsziklájában készített fotósorozat, majd a művészbarátok meghívásával provokatív kiállítássá bővült akció szembement a hivatalos kultúrával és politikával.

Az emblematikus Szimba eredetileg a Nagyítás címlapjához készült, ám a későbbiekben részévé lett a társadalomkritikai sorozatnak. Haris László kísérletező és felfedező kedve azóta is töretlen, az utóbbi időben a körpanoráma technikája áll érdeklődése előterében

HARIS LÁSZLÓ

1943. február 9-én született, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. 1956. november 2-án szülei megengedték, hogy végigfotózza a pesti forradalom helyszíneit. A képeket sokáig rejtegetni kellett, először 2006-ban, az 50. évfordulón állították ki őket. A BME Gépészmérnöki Karán végzett 1968-ban, a Nagyító szerkesztőségében, a Pannónia Filmstúdióban, a Teszt Magazinnál dolgozott fotográfusként. A hatvanas-hetvenes években egyike volt a Szürenon és a balatonboglári kápolnatárlatok kiállítóinak. 1975-ben akciósorozatot készített Jel és árnyék címen, ugyanekkor alkotta 480 fotóból álló fotószekvenciáját. 1982–2000 között plakátokhoz készített fotómunkát grafikus barátaival. Új fotó animációs eljárást dolgozott ki, először Orosz István Ah, Amerika! (1984) című lmjében alkalmazták.

I!

Magyar Fotóművészek Szövetsége: fotomuveszek.webdesign.hu

Haris László: www.arts-up.hu/ muvesz/40-haris_laszlo

 

SZIMBA
SZIMBA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.