Isten aránya...

Bach h-moll miséjét nem lehet úgy előadni, ahogy Bach korában, mert akkor nem adták elő sehogy.

Minek adták volna? Egy evangélikus kántor teljes latin nyelvű miséjét, ami csak a római katolikus szertartásba férne bele, ha nem volna kétszer olyan hosszú, mint amekkora egy mise lehet? Bach már több mint száz éve halott volt, amikor a h-moll misét először egészben előadták. Hogy egy túlterhelt zenészalkalmazott évtizedeken át megszállottan kutassa az egész addigi miseirodalmat és miseelméletet, hogy élete végére fölépítsen egy korának fogalmai szerint kezelhetetlen zenei kolosszust... Erre egyetlen magyarázat van: Bachhal megjelent az első magáért való, autonóm zeneszerző!

A nagyszabású barokk műveket sokáig nagy romantikus apparátusokkal adták elő. Amikor Otto Klemperer 1967-ben, túl a nyolcvanon elkészítette a h-moll mise végtelenül kifinomult fölvételét, még nagy meglepetést keltett azzal, hogy „csupán” 48 tagú kórust és ötvennél kevesebb hangszeres zenészt vitt magával a stúdióba. Az autentikus barokk hangszereken játszó régi zenei együttesek némelyike azóta mintha átesett volna a ló minimalista túloldalára.

Jordi Savall nem hajlamos az átesésekre. A viola da gamba úttörő újkori mestere különböző feladatokra különböző méretű együtteseket gründolt az elmúlt évtizedekben, és rengeteg zseniális régi zenei fölvételt adott ki a saját kiadóvállalatával, az Alia Voxszal. Pár éve, amikor már nagyban kutatta a h-moll mise rejtelmeit, egy interjúban kifejtette, hogy az apparátus ideális méretére vonatkozóan nem adhat egyetlen választ az, aki ennek a műnek a mélységét és gazdagságát meg akarja mutatni, mert a különböző jellegű részek különböző válaszokat követelnek. A Savall által elképzelt előadás másfél évvel ezelőtt egy kilencszáz éves délfrancia (de Savallhoz hasonlóan katalán) cisztercita kolostorban megvalósult, és a Mezzo most bemutatja nekünk. A YouTube-on sajnos nem találtam kóstolót, de azt láttam a hálón, hogy a hetekben megjelent az előadás fölvétele két DVD-n, s azt nagyjából 20 fontért vesztegetik.

I!

02. 18.,

02. 19.

KEZDÉS: 11.30, 20.30

CSATORNA: Mezzo

SZERZŐ: Johann Sebastian Bach

CÍM: H-mollmiseLa Capella Reialde Catalunya,

VEZÉNYEL: Jordi Savall

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.