KÉPMENTŐA „Katonaintézet”

Ez a felvétel 1980-ban egy világhírű magyar intézetben készült, a svábhegyi fejlődésneurológián, vagy ahogy röviden nevezték: a Katona-intézetben. Talán emlékszünk, hogy 2007-ben a politika úgy döntött, bezárja a svábhegyi gyerekgyógyászati bázist, ekkor tűnt el onnan a fejlődés neurológia is.

Egyben maradt-e az orvoscsapat, hová lettek a munkatársak, bevallom, nem követtem a sorsukat. Pedig a fiammal, születése után jártam ott én is, szemtanúja voltam a svábhegyi legendának, és sokan féltettük ezt a hírneves intézményt, amikor kipaterolták onnan 2007-ben. Annak ellenére, hogy emlékszem, ottjártamkor szinte mellbe vágott az ellentét a körülmények és a gyógyítás színvonala között. Hogy érthető legyen: egy linóleumpadlós barakkban gyógyítottak világszínvonalon.

A fejlődés neurológiai osztály alapításával 1975-ben bízta meg az Egészségügyi Minisztérium Katona Ferencet, aki akkorra már egy saját diagnosztikai és terápiás rendszert dolgozott ki a méhen belül kialakult idegrendszeri rendellenességek születés utáni, nagyon korai gyógyítására. Mozgássorokról van szó, amelyekkel az anya olyan ingerhelyzetekbe hozza a babát, hogy azok a kicsi idegrendszerét aktivizálják. A vizsgálati módszerek közül itt látható az egyik, a „lebegő ültetés”. Ez olyan veleszületett, emberre jellemző, speciális helyzetben kivált-

ható – Katona professzor úr által felismert és leírt – mozgásminta műszeres vizsgálata, melyet azóta is használnak mind diagnosztikában, mind terápiában. Ennek a támaszkodás nélküli, egyenes gerinccel, emelt fejjel történő ülésnek az újszülöttkori kiváltásával megállapítható, hogy hónapokkal később, amikor a végleges mozgások kifejlődnek, azok végrehajtása ép lesz-e vagy kóros. Mindezt dr. Berényi Marianne főorvos asszony magyarázta el nekem ilyen pontosan, érthető módon. Ma ő vezeti az intézetet – s ezzel elárultam, hogy a Svábhegyről való száműzetés után szerencsére a fejlődésneurológiai osztály egyben maradt, s ma is működik. De erről később.

Előbb kicsit beszéljünk a legendáról, mely úgy épült, hogy annak minden téglája egy-egy „csodás” gyógyulás volt. Boldog anyukák hálás sorai olvashatók a neten arról, hogyan kötötte lelkükre Katona doktor úr vagy Berényi doktornő a napi (akár hatszor fél óra) babatornáztatás szigorú betartását, a mit mindig egyénre szabottan határoztak meg, s tanítottak be a kismamáknak. S aztán hogyan lettek ennek nyomán gyerekeik egészséges mozgású, életerős felnőttek, mint nyilván ez a kisbaba is itt a képen.

A legenda nemcsak az anyukák véleményéből épült, hanem a szakma elismeréseiből is. Amikor ez a kép lapunkban 1980. augusztus 15-én megjelent, éppen arról szólt a hír, hogy a svábhegyi intézet oktatóközpontja lett az értelmi fogyatékosság elleni küzdelem akkor alakult, nemzetközi intézetének, az IAMER-nek. Katona doktor urat pedig beválasztották az intézet nyolctagú igazgatótanácsába.

Mint említettük, a svábhegyi (szabadság-hegyi) fejlődésneurológiai osztályt összes dolgozójával, teljes felszerelésével, jogosítványaival 2007 novemberében, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet bezárásakor eltávolították abból a hatalmas kertből, amelyben addig működött. Hová lettek? Némi telefonálás után találtam rájuk a Szent Margit kórházban.

Az osztály és a hozzá kapcsolt szakrendelés akkor is, most is az egyetlen olyan osztály Magyarországon, mely felszereltsége, tapasztalata, személyzete révén alkalmas a születés körüli időszakban kialakult agyi, idegrendszeri károsodások következményeinek korai felismerésére és a diagnózison alapuló, korai intenzív kezelési program összeállítására, mellyel a fogyatékosság kivédhető.

Katona doktor úr, ma nyolcvanon túl is aktív, rendszeresen bejár az általa alapított intézetbe, továbbra is új metodikákat dolgoz ki, részt vesz az oktatásban, a tudományos tevékenységben, a problémás esetek megoldásában.

 

KORÁBBI CIKKEK: www.nol.hu/kultura

Az írás és a kép a nol.hu Kultúra rovatában vasárnaponként megjelenő Képmentő sorozat egy darabja. A szerzők a Népszabadság gazdag fotóarchívumából válogatnak.

 

Lebegő ültetés
Lebegő ültetés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.