Auerbach, Gotye és Skrillex a csúcson

Idén győzedelmeskedtek a férfiak: négy Grammyvel az est abszolút győztese Dan Auerbach, a Black Keys énekes-gitárosa, Gotye, és Skrillex három-három szobrocskával, a Fun és a Mumford & Sons pedig két-két díjjal térhetett haza. Már ebből is kitűnik, hogy túl vagyunk az 55. Grammy-gála díjkiosztóján. Vasárnap este a Los Angeles-i Staples Centerben 81 kategóriát díjaztak.

Az elképesztő szám úgy jön ki, hogy Amerikában még a legjobb kortárs keresztény zenei album, a legjobb gyereklemez, sőt még a lemezekhez készült jegyzetek is kaphatnak elismerést.

Az év dala a New York-i Fun indiepop trió (Jack Antonoff, Nate Ruess, Andrew Dost) és Janelle Monáe által előadott We are young című darab lett, és ez a formáció nyerte el az év legkiemelkedőbb új előadója címet is, maga mögé utasítva a favoritnak tartott Frank Oceant. Míg tavaly Adele és a Foo Fighters mindent vitt, idén jobban megoszlottak a díjak. Azt persze, hogy nem volt egyértelmű nyertese az estének, nem lehet mondani, a legtöbb kis gramofonszobrocskát ugyanis Dan Auerbach négy Grammyt söpört be, egy ötödikbe pedig besegített. Auerbach lett az év producere, és zenekari társával, Patrick Carney-val együtt vehette át az év legjobb rock számáért és rockelőadásáért (Lonely Boy), valamint az év legjobb rockalbumáért (El Camino) járó jutalmat. Auerbach volt a producere a szintén díjazott legendás New Orleans-i énekes-zeneszerző, Dr. John albumának is.

Skrillexnek sincs oka panaszkodni, a dubstep koronázatlan királya ugyanis három szobrocskával lett gazdagabb vasárnap este: a Bangarang című számért a legjobb tánczenei felvétel, az azonos című lemezért a legjobb tánc/ elektronikus albumért járó díjat kapta, és a legjobb újrakevert felvételért járó Grammy is az övé lett. Az év legjobb felvételének járó díjat Prince adta át, aki még a boríték felbontása előtt közölte, imádja Gotye és Kimbra közös számát (Somebody That I Used To Know). Örült is, amikor kiderült, övék a szobrocska. E mellé még kettőt zsebelhetett be a belga-ausztrál énekesdalszerző, megkapta a legjobb pop/ duó előadásért járó díjat is, a Making Mirrors című lemezt pedig a legjobb alternatív albumnak választották.

Noha hat díjra jelölték, Frank Ocean-nek is hárommal kellett megelégednie: övé lett a legjobb rövid formátumú videó a No Church in The Wildért, a legjobb kortárs „urban” album. Ocean Kanye Westtel és Jay-Z-vel közösen is kapott egy díjat, a legjobb ének-rap együttműködésért. Adele-t idén csak egy kategóriában jelölték, azt viszont meg is nyerte: a Set Fire To The Rain című slágerének a Royal Albert Hallban történő előadásáért megkapta a legjobb popszólóelőadónak járó díjat.

És igen, az idei díjátadó sem múlt el magyar vonatkozás nélkül. A legjobb komolyzenei hangszeres szóló kategóriában Grammy-díjat nyert Kim Kashkashian örmény-amerikai brácsaművész Music for Viola című albuma, amelyre reprezentatív (átfogó) válogatás került Kurtág György és Ligeti György műveiből.

Ahogy az lenni szokott, a díjátadást igencsak feldobták a fellépők. Sir Elton John a 21 éves Ed Sheerannal lépett színpadra, és a brit üdvöske The A Team című, az év dala kategóriában is jelölt számát adták elő. A Fun is színpadra lépett, az eső áztatta színpadon a Carry On című számukat játszották el a közönség nagy örömére. Az est egyik legemlékezetesebb pillanata Bruno Mars, Sting, Rihanna, valamint Ziggy és DamienMarley közös produkciója volt. A Could You Be Loved című Bob Marley-szám alaposan megmozgatta a közönséget.

Justin Timberlake Jay-Z-vel az oldalán legújabb számát, a Suit & Tie-t vezette elő. A párost Beyoncé és Ellen DeGeneres konferálta fel, a közönség pedig készséggel eleget tett a felszólításuknak: a legtöbben talpra pattantak és táncoltak a vérpezsdítő számra.

Az idei díjátadón nem volt semmilyen botrány, a sztárok is mellőzték a lassan már a show-hoz tartozó villantást, igaz, erre az eseményt közvetítő CBS csatorna külön kérte a megjelenőket. Míg tavaly beárnyékolta a rendezvényt Whitney Houston tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála, idén minden úgy ment, ahogy azt a szervezők tervezték. Ismét tévénézők millióit vonzotta a képernyő elé a show, és bizonyára még napokig erről beszél majd a nagyvilág.

 

Dan Auerbach, az est abszolút győztese
Dan Auerbach, az est abszolút győztese
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.