Oroszlán az Ecseri úton

Könyvet olvastam, mégis azt éreztem, egy film képei peregnek előttem. Méghozzáolyan filmé, amely nemcsak színeket, hangokat közvetít, de ízeket, illatokat, érzéseket is.

Szóval láttam a cukrászműhelyt, ahol a nagy halom rontott formájú, de kifogástalan minőségű sütemény sem jelentett elég vonzerőt a húszas években a cukrászinasnak, hogy három hétnél tovább elviselje a mosogatás, padlómosás, cukortörés, habverés három évig véget nem érő körforgását. Éreztem a legjobb baráttal elfogyasztott egész tálca képviselőfánk ízét, a háborús évek utáni első korty tejszínét, amelytől olyan erősnek érzi magát egy kisfiú, hogy rögtön elpáholja azokat, akik addig őt ruházták meg rendszeresen. Vagy az otthonról küldött szardíniáét a fronton, meg az avas tepertőét a hatvanas években, amely miatt nem lehetett reklamálni a hentesnél, különben nem szólt volna legközelebb, ha marhaoldalas érkezik.

Éreztem a póráz és szájkosár, na meg ketrec nélküli Ecseri úti oroszlán láttán feltörő félelmet, a vadászat izgalmát, miközben a házi készítésű Afrika-társasjátékkal múlatta az időt a család, a több ezer, munkaidőben lejátszott amőbaparti drukkját, az izgatott várakozást, vajon Karinthy Frigyes szelleme megérti-e, hogy zenekarra kell a pénz, és megmondja-e a nyertes lottószámokat…

Hallottam a későbbi Baba Yaga együttes orosz tagjainak hajnali énekét egy palermói szállodában, Ottó bácsi, a csepeli szőrmegyári munkás gitárjátékát a nyolcadik kerületi bérlakásban szombat esténként megrendezett házi muzsikáláson.

Ez a sok-sok színes-szagos emlék, vágy, történet apa és fia, Bornai Tibor és Bornai Tibor életévé áll össze. Mellesleg a XX. század Magyarországának sajátos, értelemszerűen nem teljes krónikájává, amely viszont sokkal érdekesebb, mint a történelemkönyvek. Aki a KFT kulisszatitkaira kíváncsi, csalódni fog. Aki viszont szeretné kicsit jobban megérteni, mi történt velünk az elmúlt száz évben, annak tökéletes választás Az Ecseri úti oroszlán.

 

OLVASÁSRA VALÓ

1 PHIL SUTCLIFFE: QUEEN

Cartaphilus, 288 oldal,5990 Ft

Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor és John Deacon képekkel illusztrált története. Jók voltak, de mi arra emlékszünk, amikor Budapestnek eljátszották a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt. Úgy, ahogy kell!

2 GRÉCZY ZSOLT RETKES ATTILA: PRESSER

Vince, 108 oldal, utolsó ára1420 Ft

Omega, Scampolo, LGT. Mindegy is, a magyar rock és a magyar dal mindenütt jelen lévő és mindent meghatározó alakja. Tízéves könyv, fogalmam sincs, hol kapható, tessék utánakeresni!

3 BRUCKNER ÉVA: A ZSIBÁRUS BOSZORKÁNY

Athenaeum, 192 oldal,2400 Ft

Az Ecseri piac krónikája a Teleki tértől a Nagykőrösi útig. A zsibpiacnál semmi sem jellemzőbb egy város életére. Ne csak külföldön gyeljünk rá, itthon is érdemes mindent megtudni róla!

 

I!

SZERZŐK: Bornai Tibor – id. Bornai Tibor

CÍM: Az Ecseri úti oroszlán

KIADÓ: Jaffa, 214 oldal

ÁR: 2940 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.