Gyűlnek az aláírások

Folytatódik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) térnyerése elleni tiltakozás. A minapi elutasító ombudsmani állásfoglalás után az interneten kezdtek aláírásgyűjtésbe értelmiségiek, akik egyelőre szakmáik hosszú felsorolásával határozzák meg magukat nyílt levelük elején, amely Tiltakozás a Magyar Művészeti Akadémia jogköreinek bővítése ellen címmel olvasható a Peticio.com-on.

A nyilatkozatot e cikk írásakor már 478-an írták alá. A petíció megfogalmazója Bálint Anna bölcsész, a szöveg jó néhány aláírója – köztük Maurer Dóra, Haraszty István, Kálmán C. György – a magyar kultúra közismert alakja. A 78 éves Haraszty István szobrász lapunknak elmondta, hogy mint a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja is kötelességének érezte a tiltakozást, és ezért is írta alá a szöveget.

A tiltakozó levél úgy fogalmaz: „A rendszerváltás óta mindannyian igyekeztünk a Kádár-rendszerből örökölt kulturális struktúrákat meghaladni és a képzőművészeti életet a kortárs irányzatokhoz felzárkóztatni. Ezen két évtized alatt eredményeket is felmutató törekvésünket egy csapással megsemmisíti az MMA alaptörvénybe iktatása és az MMA jogosultságainak kiterjesztése.”Mint a levelet jegyzők kifejtik, „az állam feladata a művészi alkotómunka szabadságának garantálása”, amiért a demokratikus kormányok viselnek felelősséget. „Ez a feladat és felelősség nem adható át egy magántestületnek, még akkor sem, ha ezzel egy időben közjogi státussal ruházzák fel.”

Bírálja a levél az MMA-törvény ama kitételét is, amely szerint a köztestületté vált civil szervezet (az MMA) „feladatkörében érdemben bekapcsolódik, részt és felelősséget vállal állami feladatok ellátásában”. Mint a tiltakozás mondja, „ez közjogi képtelenség, hiszen a Magyar Művészeti Akadémia nem választott testület, nem képviseli a magyarországi kultúra összességét, az érintett szakmai területeket, döntéseiért senkinek sem tartozik elszámolással”. Egyebek mellett kifogásolják a levélírók azt is, hogy amikor az „alulfinanszírozott kulturális területet további pénzmegvonásokkal sújtják, ugyanakkor az MMA testületének 2,5 milliárd forintos évi költségvetést biztosítanak”. Megítélésük szerint évtizedekkel veti vissza a képzőművészeti életet az MMA kultúrpolitikai szerepének megerősítése.

Az interneten más fórumokon is zajlik az MMA térnyerése elleni tiltakozás. Még a december végi műcsarnoki konferencián vetette fel többek közt Babarczy Eszter, hogy elindít egy tiltakozó Facebook-közösséget, amelyhez szabadon lehet csatlakozni. A profil A Magyar Művészeti Akadémia botránya címmel létre is jött, eddig mintegy 4400-an csatlakoztak hozzá. A profilon posztolták a fenti tiltakozást is, de elérhetők olyan protest csoportok blogjai is, mint például a NEMMA vagy a Szabad Művészek csoport, amely a műcsarnoki aktív tiltakozó akciója után épp csütörtök este szervezett képzőművészeti egyeztető fórumot a közalkalmazotti intézményvezetői álláshelyek pályáztatása tárgyában a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.