Diavetítő

Józsika laterna magicája. Meleget adott, mint egy fülledt erdő belseje, árnyjátékra is kiváló volt. Józsika karvastagságú indákat vizionált, rettegett, mert úgy gondolta, hogy a diafilmek bibircsókos vasorrú bábái előrébb hozzák a világvégét.

Más volt a helyzet Cili cica a tejúton és a Telhetetlen méhecske című filmekkel. A lila, zöld és kék színben kapható készülék fémtestéről Józsikának a Verhovina kismotor tankja jutott eszébe… Csak felnőtt felügyeletével használható! – írták a gépre, de ezt Józsika csak az óvodában tartotta be, ott is csak azért, mert nem tudta elolvasni a képek alá írt szöveget. A diafilmnek sajátos képi világa volt, a rajzolók ízlése sokszor eltért a könyvillusztrátorok világától. A napfény élesebb, az ég tinta kék, az árnyéknak is árnyéka van. Diafilmen a klasszikus meséket szerette. Hamupipőke, Csipkerózsika, A rendíthetetlen ólomkatona . Vetítéskor az egyetlen fal eltorzította az amúgy is ronda gonosz mostohát, a vetítő és a függöny réseiből beomló fény megvilágította az elfeledett hengermintákat a falon.

KÉPES RETRÓ

Poós Zoltán összeállítása a szocializmus időszakának jellegzetes tárgyait mutatja be. Gomb foci, vetkőzős toll, Márka üdítő, Bedeco kakaópor és társaik hozzátartoztak annak az időszaknak az életéhez, felidézésük nyilván olvasóinkban is régen érzett ízeket is felszínre hoz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.