A hétesztendős óriás

Ha a mi óriásunk gyerek lenne, most adnánk az iskolába. Májusban lesz hétesztendős Európa –úgy mondják – legsokoldalúbb hangversenyorgonája, amit a Művészetek Palotájába építettek bele.

A cirka 800 köbméteres orgonafülkében majd hétezer síp szól 92 regiszterben. A hangversenyterem előterében a közprédára állított nyúzóasztalon bárki klimpírozhat, és a fülhallgatóban hallhatja, hogyan hangzik az orgonán.

A csúcsorgonánkhoz csúcsorgonistánk is van, Fassang László, akit a maga generációjában a világ legjobbjai között tartanak számon, csomó díjat és versenygyőzelmet besöpört, kivált nevezetes az improvizációs képességéről, és az orgona építésében is részt vett szakértőként. Ráadásul mesélni és sztorizni is

remekül tud, így aztán, amikor 2009-ben Orgonasztorik címmel Mácsai Pállal nagy bemutató előadást tartottak a MüPában, iszonyatos sikerük volt. Ennek meglett a következménye: a folytatás. Az Orgonasztorik II-t láthatják most az éjszakai életet élő (avagy megfelelő rögzítő eszközökkel rendelkező) olvasóink. Fassang mellett az ő legjobb tanítványai is fellépnek.

A műsor első száma Louis Marchand Grand Dialogue-ja. A késő barokk ünnepelt és rettegett francia virtuóza borzasztó egy ember volt. Amerre járt, bajt és botrányt csinált, verte a nejét, és intrikált, összerúgta a port a Napkirállyal, s minderről jó kis sztorikat hallhatunk a pompás Grand Dialogue körítéseként. Marchand műveinek túlnyomó része elveszett, ezért aztán az a történet tartotta fenn a nevét leginkább, hogy megszökött Drezdából a Bachhal leszervezett verseny elől, pedig ez egyáltalán nem is biztos.

Marchand után jön maga J. S. Bach. A c-moll fantázia és fúga. Ezekből a többnyire kis fúgákkal kiegészített fantáziákból tudhatjuk, amennyire tudhatjuk, miként improvizáltak a billentyűk nagymesterei a XVIII. században.

Aztán haladunk tovább, a klasszikán és a romantikán, Mozarton, Liszten s egyebeken át a XX. század első felének világhódító magyar orgonistájáig, Antalffy-Zsiross Dezsőig, aki néger spirituálékra írt fergeteges variációkat.

HALLGATNI VALÓ

1 KONTRATENOR, VAGY AMIT AKARTOK

Birta Gábor és az angol kontratenor, író és előadóművész, Nicholas Clapton kelti életre Shakespeare varázsvilágát Balog József zongoraművész közreműködésével az Óbudai Társaskörben február 11-én este 7-kor.

JEGYÁR: 2000, diák-1000 Ft

2 KELEMEN QUARTET

A vonósnégyes koncertjén Joseph Haydn: B-dúr „Napfelkelte” vonósnégyes, Bartók Béla: 5. vonósnégyes, Ludwig van Beethoven: e-moll (Razumovszkij) vonósnégyes című műve hangzik el a Debreceni Egyetem aulájában február 12-én este 7-kor.

JEGYÁR:1500 Ft, diák-, nyugdíjas-:1000 Ft

3 ALVIN ÉS A MÓKUSOK

A húsz évvel ezelőtt alakult együttes lemezbemutató koncertje február 15-én este 8-kor az A38 Hajón.

JEGYÁR:2500 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.