Éledőben a háborús skanzen

Őszre kinyitja kapuit a közönség előtt a budai Várban a volt Honvéd Főparancsnokság romépülete, a Vár utolsó háborús emléke. Megnyitásáról kormányhatározat született, s mintegy hétszázmillió forintot is rendelkezésre bocsátott az állam az épület látogathatóvá tételére. Romlátványosság, valamint turistainformációs és kiszolgálóközpont lesz egyszerre. Ideiglenesen.

A kormos, golyó sebezte falaival a háború közvetlen emlékét és „élményét” sugárzó épület immár vagy két évtizede a várbeli helyreállítási elképzelések első számú objektuma. Annyira szem előtt van, és annyira rémisztő, hogy a rendszerváltás óta minden kormánynak volt valami elképzelése a hasznosítására. Már az Antall-kormány is fel szerette volna újítani egy új kormányzati negyed részeként, majd utána tervezték itt digitális könyvtár, hagyományok háza, gyerekvár kialakítását, sőt a korona elhelyezését is. Többször írtak ki rá tervpályázatot, 1994-ben és 2004-ben, ezeket rendszerint Kis Péter nyerte meg különböző elképzeléseivel. 2008-ban az épület helyreállítása lett volna fő eleme a kiemelt uniós támogatásra jelölt vári helyreállítási programnak, de az I. kerületi önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el a területre. Ekkor egyébként turisztikai központ, kiállítóhely és reprezentatív diplomáciai fogadótér lett volna a tervezett funkció. De nem lett belőle semmi.

Valaha Budapest legszebb lépcsőházaként tartották számon
Valaha Budapest legszebb lépcsőházaként tartották számon

A sok terv ellenére a két évtized alatt csak annyi történt, hogy kapott az épület egy védőtetőt, lecserélték rozsdás, sérült díszrácsait és díszkapuját, pincéjében régészeti feltárásokat végeztek, termeit veszélytelenítették és kiürítették. Helyiségei tégláig csupaszítva állnak, s némelyikben a födém is hiányzik, de ahol nem, ott is látszanak a vasgerendák és a takaratlan poroszsüveg boltozatok. Nincs meg egyetlen ajtó- vagy ablaktok sem. (Ebben az állapotban, visszabontva nyilvánították műemlékké is.)

Az épület legépebben megmaradt része a főlépcsőház. Valaha Budapest egyik legszebb lépcsőháza volt állítólag. Trieszti mészkő lépcsői és a falak gipszdíszei még megvannak, zöldesszürkére kormozódva. Két hatalmas antik szobor őrködik a belső udvarra továbbvezető átjáró mellett: az egyik fej nélküli. Az udvart négy oldalról veszik körbe az épület szárnyai, s a körfolyosókon úgy lehet körbejárni, mint valami kerengőn. Zumbok Ferenc, a budavári fejlesztésekért felelős kormánybiztos egyébként koncerteket, színielőadásokat képzel ide, a körbezárt udvarra, melyeket a közönség a folyosókon körbeállva, sétálva élvezhet. De addig, míg itt előadások lehetnek, sok mindent kell elvégezni. Az előcsarnokban be kell fejezni a veszélyelhárító munkát, pótolni kell a használhatóságot lehetővé tevő födémeket, nyílászárókat és minden olyan szerkezetet, amely gátolja a használatba vételt. A födémek könnyű betontakarást kapnak, a falakat nyersen hagyják, néhány termet pedig a félemeleten fűthetővé tesznek, hogy ott zavartalanul működhessen egy információs iroda. A külső homlokzatot is rendbe teszik, letisztítják, és a felület nagyobb részén eltüntetnék a háború okozta sérüléseket, csak egy falszakaszt hagynának meg érintetlenül mementónak. De ez még nem eldöntött. Csak annyit szeretnének elvégezni, hogy semmit ne kelljen visszabontani majd az épület végleges kialakításakor.

Hogy az ideiglenes használat hogy fog kinézni, azt a kormánybiztossal az üres termekben sétálva próbáljuk elképzelni. A palota Pest felőli sarkán lévő, félemeleti terem lesz például az, amelyben a turisztikai és információs központ működik majd. Az udvart körülvevő emeleti és földszinti termekben lesznek a kiállítások (fotó, makett, vetített kép, relikvia, árnyékrajz, egyenruha-bemutatók), továbbá a vendéglátóhelyek, kézműves-foglalkoztató termek, rendezvényterek. Az egyik téglacsupasz helyiségben például télen sült gesztenyét és forralt bort lehet majd kapni a kispénzű turistáknak. Egyébként az épület mind a négy oldalán kaput nyitnak, hogy a hatvannyolc éve lezárt ház a jövőben közösségi térként, agoraként működhessen.

Kilencmilliárdból Várkert Bazár

A napokban aláírták a kivitelezői szerződést a Várkert Bazár felújítására a Swietelsky-WHB konzorciummal, amely három pályázó közül nyerte el a megbízást nettó 9 milliárd forintért. Az összeget uniós támogatásból fedezik: 4 936 338 405 Ft-ot (54,9 százalék) a KMOP-keretből, 4 061 211 142 Ft-ot (45,1 százalék) pedig a KÖZOP-keretből. Korábban 6,5 milliárdra tervezték a bazárfelújítás költségeit. Zumbok Ferenc kormánybiztos szerint az összeg a közlekedésfejlesztés miatt emelkedett meg, a három kivitelezői ajánlat közül a legolcsóbbat választották.

A felújítás határideje továbbra is 2014. március 31.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.