A valóság kockázatai

Sára Sándor: Feldobott kő. MaNDA

A magyar falu háború utáni sorsának alakulásáról tudósít két drámai erejű film a hatvanas évek második feléből: Kósa Ferenc Tízezer nap című alkotása (1967) és a Sára Sándor rendezői és operatőri munkájával készült Feldobott kő (1968). Kósa a legjobb rendezés díját kapta Cannes-ban, ugyanott a versenymezőnyben szerepelt Sára filmje egy évvel később (Jancsó Csillagosok, katonák című alkotásával együtt).

A Feldobott kő most végre digitálisan felújítva DVD-n is elérhető, a MaNDA kiadásában. Sárának ez az első nagyjátékfilmje a művész kivételes képalkotó tehetségét bizonyítja. Nem előzmények nélkül, hiszen az elsősorban lírai realista képekkel, az emberi arcokon megjelenő érzelmekkel ábrázoló drámai módszert már 1962-ben a Balázs Béla Stúdióban forgatott kisfilmjében, a Cigányokban használta. (A hazai cigányság bemutatása akkor kivételes tettnek számított.)

Aztán a magányosságot feldolgozó Egyedül című dokumentumfilmben (1963) és a tanyavilágot láttató Vízkeresztben (1967). Mindhárom mű – az alkotóval készült interjúval együtt – a DVD extrái közé került. E kisfilmek elemei mint képi mozaik darabok állnak össze a Feldobott kőben, amelynek főhőse, Balázs a háború utáni fiatal falusi nemzedék képviselője – és részben Sára alteregója, hiszen a film több önéletrajzi elemet tartalmaz. A fiatalember apját kisebb vétség miatt börtönbe csukják, őt magát emiatt nem veszik fel a filmművészeti főiskolára, földmérőnek áll, és megismerkedik a falusi világ súlyos problémáival. A rendező csak úgy készíthette el filmjét, ha 1949-ben indítja a cselekményt (tehát az „ötvenes éveket” ábrázolja), noha annak több eleme a hatvanas évek elejére is igaz volt.

Például az erőszakos állami modernizáció, amelynek a parasztok megpróbáltak ellenállni. A felkavaró képsorok egyike, amikor a hatóság kopaszra nyíratja az erdőben lakó cigányokat, megakadályozandó a tetvesedést, és a főhős erről fotókat készít. A kirendelt rendőr el akarja kobozni tőle a gépet, ám ő elfut. Az eredeti változatban Balázst ekkor, a film végén lelövik, de ezt a korabeli cenzúra nem engedte, és egy évre dobozba zárta a kópiát. A megoldás az lett, hogy végül a főhős főiskolás filmet forgat Feldobott kő címmel…

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.