Áll a bál

Farsang előtt két táborrabomlik az anyatársadalom. Az egyikbe a jelmezvásárlók (vagy -kölcsönzők), amásikba a bármilyen maskarát saját kezűleg előállítani képes kreatívok tartoznak. Tegyük hozzá: sok múlik a gyerek fantáziáján is, hogy az adott évben melyik táborba lép be az anya.

Mindennek van határa, az anya kreativitásának, idejének és energiájának is. Azon szülők, akik egyébként rendkívül büszkék gyerekük szárnyaló fantáziájára, és naponta bezsebelik a dicséretet az óvónőktől, tanítónőktől emiatt, most egészen képtelen helyzetbe kerülhetnek. Például azért, mert a gyerek olyan jelmezbe akar bújni, amit nagyon nehéz elkészíteni, készen kapni meg lehetetlen, mert nem mindenki szeretne Pókember vagy Ariel lenni. Vagy sütőtök vagy hirdetőoszlop, avagy Thomas, a gőzmozdony. Nem. Vannak, akik ennél tovább merészkednek. Például rózsaszínű, csillogó szárnyas unikornisok akarnak lenni. Nesze neked, póniláz! Az ilyen gyermekben viszont éppen az a jó, hogy van fantáziája, és amit az anyai kéz nem tud rávarázsolni, azt odaképzeli magának. Jó esetben csak a megfelelő körítésen múlik, hogy boldogan egyensúlyozza fél délelőtt a homlokán a kartonpapírból eszkábált szarvat, és a kezére-lábára illesztett papírpatát, no meg a fonalsörényt és -farkat. Végül is éppen ez a lényeg: a képzelet szárnyain repülhet, legyen unikornis, virsli, vagy éppen buszmegálló a farsangi bálon.

Fontos, hogy csak kiérlelt ötlet megvalósításának lássunk neki. Sosem felejtem el azt a bölcsődei jelenetet, amikor a sok éjszakán át varrt pompás kígyójelmezt a gyerek végül nem volt hajlandó felvenni, és elkönyörögte a lányom egyik szalagját, amit lóbálva boldogan változott Angelina balerinává ő is egyetlen perc alatt. Nem árultam el a meghökkent anyának, hogy a mi „jelmezünk” elkészítése csaknem két perc volt, a hurkapálcára varrt selyemszalagok ára pedig éppen kétszáz forint.

 

ÉVFORDULÓK

Szöveg: Ongjerth Hanna

Február 4.

A 65 éves Alice Cooper nem a stílusát igazítja a korához, hanem fordítva: az évek múlásával a halálfejszerű arc egyre kevesebb sminkkel kivitelezhető.

Február 5.

173 éve született Sir Hiram Stevens Maxim. Az ősz szakállú fér ről elsőre nehéz elképzelni, hogy ő találta fel az automata gépfegyvert, az egérfogót és a hajsütő vasat.

Február 6.

Mennyit fizethetett a Wilson sportmárka, hogy Alan Shepard az ő ütőjével üsse el 42 éve az első űrutazó golflabdát a Holdon?

Február 7.

A Japánban 15 éve megrendezett téli olimpián indulhattak először snowboardosok és női hokicsapatok.

Február 8.

426 éve végezték ki a skót katolikusüldözés leghíresebb áldozatát, Stuart Máriát.

Február 9.

Ma 73 éves Huber Burda, a szabásminták királynőjének fia, a Bunte magazin egykori főszerkesztője.

Február 10.

Sült bolondnak tartották Clark Ádámot, amiért keresztül akarta fúrni a Várhegyet, 160 éve mégis elkezdődött az Alagút építése.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.