Fekete túlélte a puccsot

Továbbra is Fekete György marad a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke – adta hírül a távirati iroda útján kedd este nyolc óra után az akadémia elnöksége. A hír meglehetős meglepetést keltett, hiszen délben még arról értesült a Nol.hu az akadémia egy befolyásos vezetőjétől: az elnökség levélben lemondásra szólította föl Feketét, és soros, késő délutánra összehívott ülésén vár választ a határozatára. A grémium (Ács Margit, Dévényi Sándor, Jankovics Marcell és Sára Sándor elnökségi tag mellett Csáji Attila és Zelnik József alelnök) információink szerint akkor még annyira elszánt volt, hogy azt is eldöntötte: ha Fekete magától nem mond le, közgyűlést hívnak össze, ahol majd a tagok meneszthetik az elnököt.

Ehhez képest az MMA titkárságának esti közlése szerint az elnökség megtárgyalta a Fekete Györgyhöz intézett levelét, amelyben a testület „az MMA-t övező feszültségek feloldásaként megfontolásra ajánlotta az elnöknek a pozíciójából való visszavonulást”, de „a tagozatvezetők jelenlétében lezajlott véleménytisztázó tanácskozás során – a körülményeket mérlegelve és a döntés súlyát átérezve – az elnökség tagjai tudomásul vették, hogy az elnök »a munka folyamatossága érdekében, valamint a felmerült jogos kritikai észrevételeket figyelembe véve« tovább vezeti a Magyar Művészeti Akadémiát”. Lapunknak az egyik elnökségi tag megerősítette: hosszú vita után döntöttek így, ugyanakkor arról is határoztak, hogy a rendkívüli közgyűlést nem hívják össze.

Ami a munka folyamatosságát illeti, valóban van most teendő a Makovecz Imre által még 1992-ben egyesületként megalapított akadémia háza táján. Mint ismeretes, a második Orbán-kormány az új alaptörvényben nevesítette a konzervatív eszmeiségéről ismert baráti társaságot mint a Magyar Tudományos Akadémiával egyenrangú köztestületet – szót sem ejtve ugyanakkor a Kosáry Domokos bábáskodásával ugyancsak 1992-ben létrejött Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiáról. Az MMA a kormány döntése értelmében tagságát lényegében a korábbi duplájára, 250-re bővítheti, a tagok havi százötvenezer forint apanázst kapnak, amelyet a ciklus végéig az akadémikusok tiszteletdíjának szintjére emelnek. Emellett az MMA megkapta a Pesti Vigadót, mellé pedig a Műcsarnokot, amelynek igazgatója, Gulyás Gábor – megérezve az idők szavát – még tavaly decemberben lemondott.

Igazi meglepetést mindazonáltal az keltett, hogy az MMA az ingatlanok és a jobboldallal kompatibilis művésztársadalom havi fixe mellé nemcsak a kitüntetési rendbe való beleszólást vagy épp a Szent Korona Testületben rezervált helyet kap, hanem várhatóan a kultúrafinanszírozásba is meghatározó módon szólhat majd bele. Erre utal legalábbis, hogy a vonatkozó kormányhatározat szerint az erőforrás tárca 2013. október 31-ig az MMA elnökének bevonásával átvizsgálja a kultúrafinanszírozás intézményrendszerét, „különösen a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Nemzeti Filmalap, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap kulturális, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap filmes pályázati forrásait”. Ami a művészekéi mellett akár L. Simon László NKA-alelnök és államtitkár vagy Andrew G. Vajna kormánybiztos elemi érdekeit is sértheti.

Az elnökség azonban elsősorban nem a túl nagy politikai és pénzügyi tét miatt, hanem azért akarta leváltani Fekete Györgyöt, mert vállalhatatlan nyilatkozataival (elsőül a Konrád Györgyöt illető szavaival) túl sok vihart kavart, és mára már kifejezetten veszélyezteti a testület presztízsét. A decemberi, botránnyal és számos, jó szándékúan figyelmeztető felszólalással tarkított közgyűlés után kilépési hullám indult meg. Elhagyta a testületet Fehér László festőművész, Bukta Imre képzőművész, Korniss Péter fotóművész Nagy József táncművész-koreográfus, a Trafó új igazgatója, Novák Ferenc koreográfus, a frissen felvett Rost Andrea operaénekes, Cserhalmi György színművész és Tompa Gábor rendező. Legutóbb Szakonyi Károly író jelentette be kilépését. Információink szerint az ő gesztusa késztette arra az elnökséget, hogy lépjen. Mint látható, ezúttal eredménytelenül.

Az akadémia elnöke (jobbról) Jankovics Marcell és Orbán Viktor társaságában az Iparművészeti Múzeumban
Az akadémia elnöke (jobbról) Jankovics Marcell és Orbán Viktor társaságában az Iparművészeti Múzeumban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.