Emlékek a neten: Weisz Jenő csillaga

Hamarosan feléled tetszhalálából a Virtuális Zsidó Múzeum című portál – tudtuk meg a honlap egyik gazdájától. Értsd: újra lesz pénz a fejlesztésére.

A portál nagy reményekkel és elánnal indult néhány éve. Létrehozói elhatározták, hogy elkezdik gyűjteni, fotózni, digitalizálni mindazt a zsidó vallási-kulturális tárgyi emléket, iratot, fotót, amelyhez csak hozzá tudnak jutni, és az anyagot több nyelven is hozzáférhetővé teszik a neten. A honlapon egyúttal azt kérték a civilektől és a közgyűjteményektől, hogy ők is jelentkezzenek a zsidósághoz kapcsolódó tárgyaikkal, dokumentumaikkal, hogy megörökíthessék és megoszthassák azokat.

Sajnos a támogatási források egy idő után elapadtak, kénytelenek voltak leállni a fejlesztéssel – most azonban folytatódhat a munka. A site készültségi foka egyelőre nem túl magas, de már jelen állapotában is igen figyelemreméltó, hogy sorozatunkban megemlékezzünk róla. Mindenekelőtt örömmel kell megállapítanom, hogy a portál viszonylag pofás, ami, miként azt számtalanszor tapasztalhattam, a kulturális honlapok világában ritkaság, akár a fehér olló.

Szép a fejléc, egyszerű, de gusztusos a tipográfia, és a színek használatakor is sikerült visszafogni a galoppírozásra általában oly igen hajlamos lovacskákat. A főlap tiszta és áttekinthető. A site balra jól tagolt menüsorral, középen a gyűjtemény bemutatásával indul. Elsőként szimbólumokat mutat be, nem sokat (négyet), de az anyag meglehetősen mély nyomot hagy a nézőben. Főként az első, egy ruháról lekerült, foszlott sárga textilcsillag, amelyet a leírás szerint bizonyos Weisz Jenő viselt a pécsi gettóban.

A következő kategóriában vallási jelképekkel ismerkedhet a látogató, a kívülálló számára különösen csengő nevű, hitközségek által őrzött tárgyakkal, többek között különféle tálitokkal (imaköpeny), tfilinekkel (imaszíj) és sófárokkal (kosszarvból készült, kürtszerű hangszerek), valamint látható itt egy ún. cidákli is (a fiatalabbak ebben imádkoznak tálit helyett). Még több kincset sikerült begyűjteni viszont a Zsinagóga és Tóra címszó alá (több mint 160-at), ahol mindenekelőtt régi és újabb imakönyvekről és imádságos könyvekről, valamint a vallásgyakorlással kapcsolatos, csudaszép dísztárgyakról készült fotókban gyönyörködhetünk, közelebbről és egyebek mellett tóravértekben, tóramutatókban, tórakoronákban, frigyszekrénydíszekben és örökmécsesekben.

Alább a közösségi és rituális élet tárgyai elevenednek meg, még alább festmények és rajzok, amelyek részben régi hitközségi notabilitásokat és rabbikat ábrázolnak, lejjebb a zsidósághoz kapcsolódó épületekkel, építményekkel és hétköznapi holmikkal szembesülhet a néző. Minden nagyítható, igaz, nem a szokásos módon: a látogató egy virtuális lupét kap, azzal tanulmányozhatja tüzetesebben a részleteket. A legmegkapóbb, sőt legfelkavaróbb a csaknem hatszáz dokumentumot és több tucat régi felvételt felvonultató két menüpont. Rengeteg a gyerekfotó, amelyeknek képaláírása fájdalmasan gyakran így végződik: 1944-ben, Auschwitzban halt meg. Ez is egy lehetőség, hogy emlékezzünk rájuk.

csillag
Virtuális Zsidó Múzeum, csillag
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.